Pressmeddelanden
Bild på elever i ett klassrum. En av dom gör ett V-tecken

Förslag till nytt partiprogram

Idag släpper Vänsterpartiets programkommission sitt förslag till nytt partiprogram, det första sedan 2004. Programmet ställer systemkritik, klimatkamp och socialism i centrum.

-Vårt förslag pekar ut hur dagens enorma rikedomar och teknologiska utveckling kan användas – gemensamt ägande, klimatkamp och mer trygghet och frihet för alla. Det som pågår nu – klimatkris, ojämlikhet och koncentration av makt och resurser hos en liten girig elit – är ohållbart. Socialismen är vårt självklara och hoppfulla svar, säger Hanna Cederin, sammankallande i partiets programkommission.

Programförslaget vill också peka ut ett mer positivt och självsäkert förhållningssätt till partiets politiska arbete och idéer:

-Vänsterpartiets roll har varit att skapa hopp om utveckling. Den unga generationen tror på våra idéer – socialism, systemkritik och demokrati. Vänsterpartiet är större än SD bland unga under 34 och störst bland unga tjejer. Vi ska inte tveka om att det är möjligt att ta sig förbi kapitalismens svårigheter, övervinna högerpopulismen och bygga vidare på det vi gillar bäst med Sverige.

Förslaget kommer nu att diskuteras i partiet inför kongressen 21-24 maj 2020 då det nya partiprogrammet slutligen antas.

Här kan du läsa hela programförslaget…

För mer information:

Sam Carlshamre, pressekreterare 076-7765357