Hoppa till huvudinnehåll

Bra, men inte tillräck­ligt

Sverige styrs av en regering som saknar budgetunderlag. De har önskat att Vänsterpartiet ska ge sitt stöd till budgeten, samtidigt som Centerpartiet villkorat sitt stöd med ett förhandlingsförbud med Vänsterpartiet. Eftersom normala förhandlingar var uteslutet publicerade Vänsterpartiet istället en lista offentligt, för att göra det lätt för regeringen att tillgodose Vänsterpartiets krav. Idag har regeringen presenterat den budget som de önskar att både Vänsterpartiet och C ska rösta för i november.

– Det viktigaste avtrycket Vänsterpartiet gjort är de reformer i sjukförsäkringen som innebär högre ersättningar, lättnader när det gäller de som utförsäkras och en möjlighet att få ersättning utan att det tas av pensionsåren, för dem som slitit ut kroppen i förtid genom hårt arbete. Det är reformer som ökar både jämlikheten och tryggheten i samhället, och bidrar till att återupprätta tillit till och förtroende för de system vi räknar med ska finnas där när vi behöver. Det säger Ulla Andersson, som är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet ställde även krav som inte finns med i regeringens budget, så som garantipensionen, och ramkrav som till exempel handlade om att inga skattesänkningar skulle göras som inte motsvarades av höjningar.

– Budgeten präglas av Centerpartiets fortsatta urholkning av välfärden, och fortsatt kaosprivatisering. Vi skulle behöva en vändning för Sverige, inte en lätt bromsning för att sedan fortsätta i fel riktning. Vi behöver börja bygga upp vården, skolan och omsorgen igen, säger Ulla Andersson.

Nu ställs frågan till Vänsterpartiet om hur vi ställer oss till budgeten. Det är dock för tidigt att säga. Det kommer att hända mycket på de två månader som är kvar till omröstning. Vi har ett statsministerval, och ett Centerparti som hela tiden försvårar processen.

– Vi är beredda att fortsätta bidra till konstruktiva lösningar. Samtidigt är det viktigt för oss att respektera våra väljare och det mandat vi fått, och det gör att vi inte kan lova vårt stöd till en budget vi inte vet hur den kommer att se ut i november, säger Ulla Andersson.

Läs mer här:

Regeringens siffror

Våra krav på regeringens budget