Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens besked löser ingenting

– Slutresultatet av det regeringen nu talar om är redan uppgjort på förhand, det är inte seriöst. Det är inte fria förhandlingar. Från januaripartierna hör vi inget nytt, ingen vilja att lösa den här situationen och inget steg bort från marknadshyror, säger Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet.

När Vänsterpartiet i tisdags erbjöd regeringen en möjlighet att lösa situationen var kravet tydligt: ”Det lagstiftningsarbete som gjorts hittills i utredningen kan inte ligga till grund för den fortsatta processen, då den syftar till att avskaffa den ena parten.” Regeringen vill nu göra precis tvärtom.

– Vi gav regeringen en möjlighet i tisdags att lösa situationen. Men vi sa då tydligt att utredningens förslag inte kan ligga till grund för eventuella förhandlingar. Förslaget går ju ut på att avskaffa den ena parten. Regeringen säger nu att just det förslaget ska ligga fast som grund för förhandlingarna och införas om parterna inte kommer överens. Det blir inga reella förhandlingar, vilket är vad Vänsterpartiet tydligt har sagt behövs.

– Den här situationen kan inte lösas med politisk teater. Ska regeringen lösa det här måste Centern backa från punkten om hyrorna i januariavtalet. Det borde vara enkelt eftersom mandaten för den saknas, säger Nooshi Dadgostar.