Hoppa till huvudinnehåll

Vänster­partiet röstade för misstroen­det mot stats­ministern

– Det vi gör idag, görs inte med lätt hjärta. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa situationen. Men när ingen annan har velat bidra till en lösning så står vi till slut här och då håller vi det vi har lovat, sa Nooshi Dadgostar i riksdagens kammare vid misstroendeomröstningen.

– Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken, stått vid vårt ord. Regeringens företrädare verkar förvånade över att ett parti agerar utifrån det man lovat väljarna och tre miljoner hyresgäster. Det är svårt att se någon annan förklaring till att statsministern som regeringsbildare inte sett till att säkra sitt regeringsunderlag. Detta i en fråga där han i två och ett halvt år har känt till det faktiska parlamentariska läget.

– Regeringen har tydligt deklarerat att de tänker genomföra det förslag som finns om fri hyressättning i nyproduktion, det vill säga marknadshyror. Det vore ett systemskifte i Sverige. Men vill Stefan Löfven och Annie Lööf genomföra marknadshyror blir det inte i mitt och Vänsterpartiets namn.

– Nu börjar en ny och intensiv tid. Låt mig vara tydlig. Vänsterpartiet kommer aldrig att släppa fram en högernationalistisk regering. Vänsterpartiet kommer alltid att vara konstruktiva, vilja kompromissa och hitta lösningar. Men vi står också vid vårt ord. Det måste finnas någon som står upp för Sveriges hyresgäster och för den svenska modellen, sa Nooshi Dadgostar.

Läs hela röstförklaringen i textformat här.