Hoppa till huvudinnehåll

Välkomna hinder mot ockrare

Nu föreslår regeringens utredare hårdare regler för snabblåneföretag som utnyttjar personer med svag ekonomi. Den som till exempel lånar 10 000 kronor ska aldrig behöva betala mer än 20 000 kronor. Andra förslag är begränsade möjligheter att förlänga lån och minskning av marknadsföringen.
– Vänsterpartiet har velat gå ännu hårdare fram och få förbud mot ockret på snabblånemarknaden, men vi välkomnar utredarens förslag som viktiga steg i rätt riktning, säger Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot (V) och ledamot i civilutskottet.

Ofta är det unga och andra personer med svag ekonomi som tar dessa snabblån, som tidigare ofta kallades sms-lån. Bara under förra året hamnade också drygt 65.000 personer som ärenden hos Kronofogden på grund av snabblån.
Utredaren föreslår ett kostnadstak som innebär att den som lånar aldrig ska behöva betala tillbaka mer än dubbelt. Ett annat förslag är ett räntetak som innebär att räntan på lånet och eventuell dröjsmålsränta aldrig ska kunna bli mer än 40 procent tillsammans.
– Vänsterpartiet har aktivt drivit på för att sätta stopp för de oseriösa låneföretagen i flera år. Vi förväntar oss nu att regeringen agerar omgående med utgångspunkt från utredarens förslag.
– Det är inte en dag för tidigt att man städar upp på den här marknaden som med hänsynslösa metoder drabbat ekonomiskt utsatta, vilka ofta hamnat i en skuldfälla som är svår att ta sig ur, säger Lotta Johnsson Fornarve.

För mer information:

Lotta Johnsson Fornarve
Riksdagsledamot (V) och ledamot i civilutskottet
072-538 39 47

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64