Hoppa till huvudinnehåll

Kvarts miljard till bättre villkor för barn och unga

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom två satsningar för att förbättra villkoren för barn och unga. Dels 100 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin. Dels 150 miljoner till att förbättra den sociala barn- och ungdomsvården.

– Barn och unga som lider av ångest, nedstämdhet eller annan psykisk ohälsa måste få den hjälp de behöver och inte fastna i långa köer. De barn och unga som lever i utsatta sociala situationer måste få samhällets stöd. Satsningarna som vi fått igenom innebär en kvarts miljard kronor till bättre vård och socialt stöd till barn och unga. Det är en del av Vänsterpartiets arbete för en ekonomisk politik som är till för alla, inte bara de rikaste, säger Jonas Sjöstedt.

2017 utökas den befintliga satsningen på psykisk hälsa genom att 100 miljoner kronor tillförs landstingen för att användas i landstingens barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården. Tillförda medel fördelas till landstingen enligt fördelningsnyckel efter befolkningsmängd. Tillskottet får användas både under 2017 och 2018.

Socialstyrelsen får i uppdrag att fördela 110 miljoner kronor årligen i syfte att stärka bemanningen i den sociala barn- och ungdomsvården. De återstående 40 miljoner kronor är avsedda för att främja kompetens samt insatser för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring inom området.

Stimulansmedlen för den sociala barn- och ungdomsvårdens ska avse myndighetsutövande verksamheter och får endast användas för att öka antalet socialsekreterare, arbetsledare och antalet administratörer för att frigöra tid för socialsekreterare eller arbetsledare i deras arbete med myndighetsutövning.

Vid fördelning av stimulansmedlen ska Socialstyrelsen utgå från en fördelningsnyckel där andelar per kommun beräknas enligt följande tre faktorer:
– Uppskattat antal ärenden i barn- och ungdomsvården.
– Andelen uppskattade ärenden i barn- och ungdomsvården avbefolkningen 0–20 år.
– Andel av befolkningen som saknade treårig gymnasieutbildning

Satsningarna finns med i den kommande vårändringsbudgeten.