Hoppa till huvudinnehåll

Alla ska ha råd att vara med i a-kassan

Inför valet föreslår Vänsterpartiet en avdragsrätt för avgiften till a-kassan. Det presenterade Jonas Sjöstedt i sitt 1 maj-tal i Stockholm idag. Fler ska ha råd att vara med i a-kassan.

– Om få är med i a-kassan så leder arbetslöshet till fattigdom. Det ställer löntagare mot löntagare och sätter press nedåt på allas löner. Men om fler går med i a-kassan går vi åt andra hållet. Det gör det lättare att få upp lönerna för alla. Vi ska ha mer trygghet och starkare löntagare, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

För en vanlig butiksanställd med Handels a-kassa skulle Vänsterpartiets förslag innebära att a-kassan kostade 400 kronor mindre om året.

Idag är mindre än 70 procent av arbetskraften medlemmar i en a-kassa. Bland unga är täckningsgraden ännu lägre. Om utvecklingen fortsätter urholkas förtroendet för systemet och arbetslöshetsförsäkringen förlorar i legitimitet.

– Högern gjorde sitt bästa för att förstöra a-kassan när de hade makten. Nu har vi förbättrat den igen, men det krävs mer. Alla ska ha råd att vara med i en a-kassa, säger Jonas Sjöstedt.

Den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för avgifterna till fack och a-kassa. 1 juli 2018 återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften efter krav från Vänsterpartiet. Men avgiften för a-kassan återstår.

– När jag talade på första maj för två år sedan lyfte jag kravet om avdragsrätt för fackavgiften. I sommar blir det verklighet eftersom vi har drivit det i budgetförhandlingarna. Nu vill vi gå vidare med avgiften till a-kassan. Båda behövs för att stärka löntagarna, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets förslag innebär en skattereduktion om 25 procent för avgift till arbetslöshetskassa. Förslaget beräknas kosta cirka 1,25 miljarder kronor per år.