Hoppa till huvudinnehåll

Inför skolfrukost i hela landet

Många skolor har under hösten och vintern vittnat om hungrigare elever och större åtgång av skolmat. Vänsterpartiet vill nu ge skolor pengar så att de kan servera frukost varje dag. Det skulle vara bra både för elevernas skoldag och för de barnfamiljer som har det tufft i dyrtiderna.

Bland annat SVT har rapporterat om att det går åt mer skolmat i krisen. Vänsterpartiet vill nu ta nästa steg i utbyggnaden av välfärden på skolområdet och göra frukost till en naturlig del av dagen för alla barn. Det är viktigt inte minst i ekonomiskt svåra tider.

Vänsterpartiets förslag innebär att staten tar det finansiella ansvaret för att alla kommuner ska kunna införa frukostservering i grundskolan och gymnasiet. De kommuner som vill kommer kunna ansluta sig till en modell där de serverar frukost och får kostnadstäckning för det genom statsbidrag.

Flera pilotprojekt visar på att det finns mycket goda skäl att servera frukost i skolan. I flera av studierna visar det sig att även lärare som varit kritiska till projekten ändrat sig när de sett de förbättrade resultaten hos eleverna. 8 av 10 svenskar är också positiva till gratis skolfrukost, enligt en undersökning från 2022.

Reformen förväntas kosta mellan 0.5-1,0 miljarder kronor/år beroende på antalet kommuner som ansluter. Beräkningen utgår från antalet elever, antal skoldagar och den beräknade kostnaden per barn i de kommuner som har frukost redan idag.

Se inslaget i SVT där Nooshi Dadgostar berättar om reformen

Gillar du förslaget? Dela gärna vårt Facebookinlägg eller Instagraminlägg!