Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen och SD gör stora nedskärningar i välfärden

Den budget som regeringen och Sverigedemokraterna presenterade under tisdagen 8/11 innehåller stora nedskärningar i skola, vård och omsorg och gör för lite för att skydda Sveriges hushåll i ekonomiska kristider.

– Det här är en ren nedskärningsbudget. Det handlar om nedskärningar i tiomiljardersklassen på svensk välfärd. Sverigedemokraterna och regeringen bär ansvaret för att det nu blir 15 000 färre anställda i sjukvården, skolan och omsorgen. Vi har en kris då staten tvärtom skulle behöva gå kraftfullt in och värna välfärden, kommenterar Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati.

Regeringen lägger 6 miljarder på ökade generella statsbidrag nästa år och cirka 4 miljarder på riktade statsbidrag till kommuner och regioner. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har meddelat att det behövs skjutas till 20 miljarder kronor 2023 för att kommuner och regioner ska kunna klara sin ekonomi och förhindra uppsägningar.

– Jag måste säga att det är en chockerande passivitet inför krisen. När man har en kris ska bördorna fördelas, men Sverigedemokraterna och regeringen låter vanliga hushåll ta hela smällen. Samtidigt skyddar de dem som har de största rikedomarna och de allra högsta inkomsterna. Nu drabbas hushållen med de minsta marginalerna väldigt hårt, vilket även är dåligt för samhällsekonomin som helhet, säger Ali Esbati.

– Vi hade kunnat ha en helt annan krispolitik. Vi hade kunnat skydda hushållen och välfärden. Vi hade kunnat bygga ut arbetsmarknadspolitiken istället för att slakta den. Istället för att för att på punkt efter punkt montera ned klimatpolitiken, hade vi kunnat göra de nödvändiga klimatinvesteringarna. Det skulle pressa ned utsläppen och skapa mängder med jobb i krisen, fortsätter Ali Esbati.

Se Ali Esbati kommentera regeringens budget i riksdagsdebatten från 8/11

Ali Esbati kommenterar regeringens och Sverigedemokraternas budget på en pressträff 8/11