Hoppa till huvudinnehåll

Gratis idrottsskola för bättre hälsa och fler svenska idrottsframgångar

‘- Hälsa är en klassfråga. Just därför är det så viktigt att tidigt ge barn och unga chansen till ett välmående som hänger med upp i åldrarna. Det gör vi med det här förslaget. Vi vet att barn till föräldrar som endast har gått gymnasiet rör på sig mindre, än barn med högskoleutbildade föräldrar. Det sätter spår i hälsan senare i livet. Det är ytterligare en faktor som cementerar klasskillnader och det vill vi göra någonting åt, säger Jonas Sjöstedt.

Idrottsskolan kommer att vara ett samarrangemang mellan olika ideella föreningar och pågå under minst en termin. Barn mellan 6-12 år får möjlighet att prova på olika sporter utan press att specialisera sig för tidigt. Därefter kan barnen välja att stanna kvar i idrottsskolans regi eller gå med i föreningarnas övriga verksamhet och de idrottsgrenar som de är mest intresserade av.

– Idrottandet skulle kunna vara lika självklart för alla barn. Börjar man idrotta så rör man sig också mer på egen hand sedan, på sin fritid. Man sitter mindre still, man mår bättre, vilket i slutändan hela samhället tjänar på. Idrottsrörelsen är en av våra finaste folkrörelser, den skulle kunna vara en murbräcka mot klassamhället säger Sjöstedt.

Antalet idrottsskolor beräknas till 300 stycken, fördelande runt om i landets kommuner. Studieförbundet Idrottsutbildarna, SISU, kommer att ha en viktig roll tillsammans med Riksidrottsförbundet, RF, för det praktiska genomförandet av idrottsskolorna. En viktig del av förslaget är att de föreningar som deltar samtidigt förbinder sig att arbeta fram riktlinjer och policys för hela föreningens verksamhet för att minska risken för att barn och ungdomar lämnar föreningen på grund av ekonomiska skäl.

– Idrottsskolorna blir en historisk satsning på breddidrott för barn samtidigt som vi stärker föreningarnas eget arbete. Det är också en jämlikhetsreform som kommer att göra skillnad för många 6-12-åringar med spring i benen, avslutar Sjöstedt.

Beräknad årlig kostnad för 300 idrottsskolor: 40 miljoner kr.

Faktaunderlag idrottskolor 180702

För mer information:
Jessica Nordh, 073-076 22 90