Nyheter

Inga fler poli­tiska fångar i Turkiet – stöd HDP!

Vänsterpartiet är oroat över utvecklingen i Turkiet, där allt allvarligare inskränkningar sker av de demokratiska fri- och rättigheterna.

Erdoğans försök att att krossa oppositionspartiet HDP, landets tredje största parti, är ett hårt slag mot demokratins grundprinciper. Omvärldens reaktioner är avgörande för HDP:s framtid. Vänsterpartiet protesterar eftersom vi vet att vänsterpartiet HDP är en viktig aktör för demokrati och kurders rättigheter i Turkiet. Om HDP krossas, så krossas också hoppet om fred och demokrati i landet.

I oktober 2014 uppmanade HDP människor att stödja demokratiska folkliga protester för Kobane. Nu, efter flera år försöker den turkiska regimen anklaga demokratisk valda företrädare för de våldsamma sammanstötningarna som utbröt under protesterna, därför anklagas de för terrorism. Det var under denna tid Vänsterpartiet tillsammans folk över hela världen demonstrerade mot IS-attacken mot staden Kobane och mot det indirekta stödet för IS från den turkiska regimen.

Idag inleds en rättegång mot 108 personer, bland dem ledande representanter för HDP som fängslade tidigare partiledarna Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdag. Men också mot den de nuvarande partiledarna Pervin Buldan. Denna rättegång visar att för Erdoğan är det viktigare att bekämpa kurdernas frihet än att ta ställning mot IS.

Då pandemin hindrar oss att närvara på rättegången kommer Vänsterpartiet att visa solidaritet med HDP och mot Erdoğans försök att kriminalisera Kobanes motstånd genom att i sociala medier använda hashtagen #SolidarityWithHDP och #DefendKobani.  Motståndet i Kobane var en kamp för mänskligheten och en kamp mot IS. Det är inte kriminellt! Ett stöd för HDP är ett stöd för fred och för demokratiseringen i Turkiet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk