• Hem
  • Rädda Kobane!
sida

Rädda Kobane!

#savekobane

Det är med bestörtning och sorg vi de senaste veckorna kunnat se hur våldet eskalerat i norra Syrien/Rojava. Vi är chockade över det de grova och omfattande övergreppen mot civila. Det vi nu ser är konsekvenserna av att världssamfundets misslyckande att hantera kriget i Syrien.

De senaste veckorna har terrororganisationen Daesh, även kallad Islamiska staten, attackerat staden Kobane i norra Syrien/Rojava. I Kobane bor huvudsakligen kurder, men också människor från de övriga religiösa och etniska grupper som finns i Syrien. Striderna runt Kobane har redan skapat enormt mänskligt lidande och stora flyktingströmmar. Skulle staden falla är risken överhängande att resultatet blir ett blodbad.

Passivitet är inte ett alternativ! Vänsterpartiet anser att det är nu viktigt att omvärlden agerar snabbt och kraftfullt för att förhindra att Kobane faller och för att skydda civilbefolkningen.

Världssamfundet har hitintills misslyckats att vara en kraft för fred i Syrien och skydda civilbefolkningen. FN behöver omgående hantera krisen och agera för att skydda civilbefolkningen och strypa tillförseln av vapen och resurser till Daesh/IS. De krafter som understödjer IS och köper olja från de oljekällor som organisationen kontrollerar måste sättas under starkt tryck. Sverige bör agera inom EU och FN för att sanktioner införs mot de individer, organisationer och stater som förser Daesh/IS med resurser och vapen. Grannländerna måste dessutom förmås att kontrollera sina gränser och förhindra att ytterligare kombattanter kan ansluta sig till Daesh/IS. Det gäller i synnerhet Turkiet. Samtidigt måste Turkiet och övriga grannländer öppna sina gränser för att den humanitära hjälpen ska kunna nå fram inne i Syrien och för att flyktingar ska kunna lämna landet.

Omvärlden har ett stort ansvar för utvecklingen genom att ett flertal länder såsom Iran, Saudi-Arabien, Ryssland och USA understött de olika stridande parterna och underblåst kriget. Det är nu avgörande att man gemensamt sätter det syriska befolkningens behov av fred framför egna särintressen.

Vi kan göra skillnad. Vi kan rädda Kobane. Men tiden är knapp.

Läs också Hans Lindes skriftliga fråga till utrikesminister Margot Wallström (S)…

Vänsterpartiet uppmanar alla att efter sin förmåga bidra med stöd till organisationer som är på plats i området och arbetar med katastrofstöd.

Kurdiska Röda Halvmånen

FN-förbundet

Rädda barnen