Hoppa till huvudinnehåll

Bara chock

Borgerlig media skakades av en rad chocker i början av hösten.

Det var ”skatte­chock”, ”smygande skatte­chock” och till och med ”trippelskatte­chock”. I SvD Ledare skrev Claes Arvidsson om de stackare som drabbas när regeringen aviserar nya skattehöjningar.

”Inkomstskatten höjs när jobbskatteavdraget – Alliansens paradreform – ska trappas ned från inkomster över 50 000 kronor i månaden. Vid en inkomst över cirka 120  000 per månad ryker det helt och hållet. Det är illa nog, men är en västanfläkt mot hur det hade kunnat se ut.” Det låter alarmerande.

Hur illa är det då i kronor? Jo, jobbskatteavdraget minskas med 30 kr för den som tjänar 50 000 kronor i månaden, (så kallad enkelchock), men redan vid 60 000 kronor minskar avdraget med 300 kr, (dubbelchock). Den som tjänar 100 000 kr i månaden får avstå hela 1500 kronor (trippelskattechock).

Som tur är finns det hjälp och chockterapi. Flera undersköterskor, servitriser och taxiförare har ringt till RÖTT och erbjudit sig att ta över bördan! Det vill säga både lönen och det uteblivna skatteavdraget. Vi kan klara det, säger dom. Vi brukar få en chock när lönen kommer.

Foto: Colourbox