Hoppa till huvudinnehåll

Separatistiska träffar

Varje framgångsrik feministisk praktik måste grunda sig på ett tydligt maktperspektiv. Makt finns inblandat i alla mänskliga relationer. Det är viktigt att vi alla tar ansvar i arbetet mot ojämställdheten, härskartekniker och trakasserier. Det är ett arbete som kommer att behöva pågå så länge som vi lever i ett patriarkalt kapitalistiskt samhälle. För Vänsterpartiet är ingen isolerad ö i detta samhälle.

En av många metoder i det arbetet är separatism. Inför möten, som kongresser, årskonferenser eller årsmöten ska/bör könsseparatistiska* träffar anordnas. Målsättningen med dem är fram för allt att få jämställda och schyssta möten, där att sakliga argument istället för härskartekniker används för att få igenom sina förslag och där alla känner att de bereds plats. De som varit med på separatistiska träffar flera gånger förr kan ha erfarenheter och kunskaper som är värdefulla för övriga deltagare, därför är det viktigt att alla mötesdeltagare deltar och solidariserar sig med de mindre erfarna. Handledningen här innehåller en rad olika varianter på dessa typer av träffar.

Mer tips på hur er verksamhet kan bli mer feministisk finns i Internfeministisk handbok och är bra att era mötesdeltagare får ett exemplar av på träffarna. Den kan ni beställa från webbshopen, läsa direkt på vansterpartiet.se eller kontakta [email protected] för att får ett mindre antal skickat till ert distrikt eller partiförening.

*Könet är självidentifierat

Ladda hem materialet här:

Här kan ni se föreläsningarna på youtube: