Hoppa till huvudinnehåll

Drivmedels­beskattning

I och med Rysslands anfall på Ukraina har priset på bensin och diesel stigit kraftigt. För många människor innebär det en tuff ekonomi. I många verksamheter blir kostnaderna höga och jobb riskerar förloras. Vänsterpartiet är ett parti som ser människors problem i vardagen och gör något åt dem. Vi vill att det ska vara möjligt att leva i hela landet, även där det idag inte finns kollektivtrafik så som vi skulle önska.

Samtidigt anser vi att beskattningen på drivmedel är ett viktigt styrmedel för att föra samhället bort från det fossila. Att göra det är nödvändigt för klimatet och därmed för oss alla. Men det är inte en rimlig hållning att priset på bensin och diesel så snabbt som möjligt ska vara så högt som möjligt. Istället behöver alltid en avvägning göras så att vi styr bort från det fossila, samtidigt som kollektivtrafik och andra alternativa transporter hinner byggas ut. Detta så att människor hinner ställa om.

Vänsterpartiet anser att tillfälliga skattesänkningar på drivmedel har varit bra för att dämpa den värsta prischocken. Det är sänkningar som ska vara just tillfälliga. Utifrån förslag från Vänsterpartiet har riksdagen även beslutat att regeringen ska utreda hur en del av risken för plötsliga prischocker på drivmedel vid kriser ska kunna flyttas från hushåll till staten. Det kan göras på olika sätt, men staten behöver ta ett större ansvar för att skydda människor mot marknaden när priserna skenar.