Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpartiets 15 000:e medlem, David Renklint!

Grattis! Varför bestämde du dig för Vänsterpartiet, och varför just nu?

– Det var ingen särskild fråga, utan det var helheten. Det är ett parti som är för solidaritet och mot girighet. Ett parti som tänker på alla, inte bara några få.

– Jag ser också mig själv som feminist. Feminism känns väldigt viktigt för mig. En del reagerar på ordet, det är ett laddat ord för många, och många missförstår det, när det egentligen handlar om jämställdhet.

När jag frågar hur han blev feminist, så har han inget riktigt svar på det.

– Det är bara självklart, säger han.

David Renklint är så ny som medlem att han inte känner en enda vänsterpartist i Falun, där han bor. Men han vill gärna besöka ett partimöte så snart det går, tanken är att bli aktiv.

Partiet och politiken har han följt genom åren, på nätet och i debattartiklar. Och han har röstat på vänstern.

Han kommer ursprungligen från Leksand, men kokar varken blåbärssoppa, vallar skidor eller ens tittar på skidåkning. Han låter förvånad när jag frågar.

– Jag försöker överleva vintern genom att hålla mig inomhus, säger han. Och sedan sysslar jag med battle-rap (alltså att tävlingsrappa). Men då måste jag åka till Malmö, Linköping eller Stockholm. Jag är nog den enda i hela Dalarna som sysslar med sån’t.

Familjen består av fästmön Kristin, som han bor tillsammans med i en hyresrätt ganska centralt i samhället. Eftersom de förlovat sig, kan hon inte längre bara kallas flickvän, tycker han, även om fästmö låter “stort”.

David arbetar som lagerarbetare på ett stort boklager med omkring 200 anställda.

– Förut hade jag bara jobb två veckor i taget, men nu har jag fått ett längre vik vilket i alla fall är bättre än att bara ha extrajobb. Lönen är på cirka 16 000 tusen kronor i månaden efter skatt.

David är en läsande person, men tyvärr kan han inte göra det på jobbet, trots att han lyfter kilovis med böcker dagligen.

– Det vore drömmen, säger han. Men det går inte. Annars vore det ett riktigt trevligt jobb, skämtar han.

Han läser gärna på engelska och den senaste boken hette Damned, en bok med svart humor, skriven av Chuck Palahniuk. Annars blir det mycket TV-spel och film. Gärna skräckfilm.

Text: Losita Garcia