Nyheter
Foto: Agnes Stuber

Vänsterpartiet rekryterar LO-ekonomen Åsa Pia Järliden Bergström

Åsa-Pia Järliden Bergström är från januari 2022 anställd på Vänsterpartiets riksdagskansli som ekonom och skattepolitisk expert. Hon kommer från LO och har jobbat hos LO-ekonomerna i totalt nästan 20 år. Hon har även jobbat på Finansdepartementet, på Statskontoret och i flera offentliga utredningar. 

Vad ska du göra i din nya tjänst? 

Jag ska vara med och vidareutveckla Vänsterpartiets ekonomiska politik. Eftersom Vänsterpartiet under Nooshi Dadgostars ledning nu tydligt säger att man vill stärka den delen av politiken, för att nå ut bredare och få ett större genomslag. Vänsterpartiet har ju redan en utvecklad ekonomisk politik i dag, men nu ska jag vara med och lägga mer arbete på den och få den att hänga ihop ännu mer så att det blir som en hel modell.  

Du har till nyligen varit medlem i Socialdemokraterna, men nu begärt utträde. Vad är anledningen till att du valt att byta parti och börja jobba för V? 

Det som hände först i min värld var att jag blev uppmärksam på att Vänsterpartiets ställer sig till positiva till många av de frågor som vi LO-ekonomer har drivit på för sedan en lång tid tillbaka. Sedan har det väldigt länge funnits en frustration hos mig som handlar om att Socialdemokraterna säger sig ha en viss ekonomisk politik, men samtidigt verkar det vara väldigt svårt att driva den i regeringsställning. När januariavtalet kom blev det på ett sätt spiken i kistan. Det var en fruktansvärd dag för mig. Jag hade förväntat mig att i alla fall LO skulle protestera eftersom avtalet innehöll en hel del förslag som verkligen rycker undan mattan för viktiga principer i den svenska modellen. Det kändes helt oacceptabelt. Så där började det väl och under den här resan så har jag känt att det ju finns ett parti som säger sig vilja ha den ekonomiska politiken jag står för – och det är Vänsterpartiet. Den senaste tiden har Vänsterpartiet verkligen blivit ett parti att räkna med, så det känns spännande och jätteroligt att skulle börja jobba här.  

Vilka förhoppningar har du för arbetet framöver? 

Det jag vill är att bidra till att utforma en sammanhängande ekonomisk politik som kan tilltala fler och där fler också förstår vikten av att bedriva den politiken. Det handlar inte bara om omfördelning, det handlar om att skapa ett samhälle, en ekonomi, som kommer att bli bättre för alla. Vi måste ha system som upprätthåller en väldigt bra ekonomi där de allra flesta människor kan få ett värdigt och gott liv. Sedan är det såklart partiet och ledningen som ska bestämma den politiska utvecklingen, men det är ett arbete jag ser väldigt mycket fram emot att få vara en del av. 

 

Läs hela pressmeddelandet genom att klicka här

Ladda ner en pressbild på Åsa Pia Järliden Bergström genom att klicka här