Hoppa till huvudinnehåll

Vänster­partiet kräver kris­pengar till kommuner och regioner

‘- Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. I Ludvika läggs äldreboenden ner och de äldre rycks upp från sin trygghet. I Kiruna har man gjort sig av med två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
– Ibland kallas det här för effektiviseringar, men det vi ser är rena nedskärningar. Det är inte hållbart om vi ska ha en fungerande välfärd, fortsätter han.

Vänsterpartiet räknar med att kommuner och regioner under året behöver minst 10 miljarder kronor i tillskott för att kunna dra tillbaka de nedskärningar som är på väg att genomföras. Därför kräver partiet att regeringen skyndsamt avsätter medel i en extra ändringsbudget .
– I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Nu vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk, säger Jonas Sjöstedt.

Avsätter inte regeringen resurser kommer partiet att vända sig till M och KD, för att med ett utskottsinitiativ öka pressen på regeringen att ta ansvar för krisen.
– En minoritetsregering måste lyssna på riksdagen. Jag tror vi är många som ser de stora behoven i sjukvården, äldreomsorgen och skolan, säger Jonas Sjöstedt.

Läs mer här