Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpartiet föreslår sänkta avgifter på förskola och fritidshem

Att alla barn har möjlighet att gå på fritids och förskola är en viktig byggsten i ett jämlikt samhälle. Det ger alla barn samma möjlighet att utvecklas och lägger grunden för en mer jämlik utbildning senare i livet. Att det är de tidiga insatserna som spelar störst roll för barn är väl förankrat i forskningen. Därför måste alla föräldrar också ha råd att ha sina barn i förskola eller på fritids.

Därför föreslår Vänsterpartiet en riktad sänkning av avgifterna för förskola och fritidshem. Många familjer behöver desperat lättnader för att få ekonomin att gå ihop, speciellt ensamstående föräldrar som ska försörja en familj på en inkomst. Därför är det extra viktigt att genomföra en sådan sänkning nu, när priserna på mycket anat skenar och många hushåll har en ansträngd ekonomi. Det betyder också att avgiftssänkningen måste genomföras så snart som möjligt.

— Förskolan är viktig för barns utveckling. Därför ska ingen förälder behöva oroa sig över förskoleavgiften nu när priserna på bland annat el och mat skjuter i höjden. Vänsterpartiet kommer att prioritera sänkta avgifter i förskolan i regeringsförhandlingarna efter valet, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

Förslaget skulle innebära att avgiften trappas ner, så att hushåll med inkomster upp till 20 000 per månad inte betalar någon avgift alls. Hushåll med inkomster över 72 400 kronor per månad har samma avgift som idag. Däremellan så trappas avgiften ner stegvis. Totalt sett så skulle nästan en halv miljon hushåll få en sänkt avgift för förskola och/eller fritids.

För en familj med två barn och en sammanlagd inkomst på 29 000 kronor skulle det innebära 1 000 kronor i sänkta avgifter varje månad. För en familj med tre barn och en månadsinkomst på 49 000 blir den sänkta månadsavgiften 1 200 kronor.