Hoppa till huvudinnehåll

Valpepp – visioner och vilja

Efter två långa dagar (och en lång natt) av debatter var det dags för en ny punkt för Vänsterpartiets kongresser – Valpeppen.

Vi översköljdes med exempel från kommuner runtom i Sverige där Vänsterpartiets politik gjort verklig skillnad. Från Malmö där man höjt lönerna i kvinnodominerade yrken, till Göteborg där Fas 3-jobb i kommunen ersatts med anställningar till avtalsenlig lön. Från kommuner där man genomfört avgiftsfri kollektivtrafik, motat bort svartjobb och skattefusk, gett eleverna egna datorer och halverat avgifterna i kulturskolan. Listan på framgångar är för lång för att återges här, men det var många som under genomgången rätade på sina ryggar och såg mycket stolta ut.

Anna Herdy från Vänsterpartiet i Botkyrka berättade från scenen om Alby är inte till salus kamp för allmännyttan och hur Vänsterpartiet stödde den kampen. Hur det samlades in 6500 namn och hur Alby är inte till salu blev en ny rörelse som fick Albyborna på fötterna i en av de största demonstrationerna någonsin i Botkyrka. Stefan Petterson berättade om hur Vänsterpartiet i Gävle stått på torget varje lördag i 81 veckor, samtalat med människor och vilka resultat de sett. De har träffat massvis med människor de annars inte skulle mött och partiföreningens medlemsantal har ökat med en ny medlem varje vecka.

Sedan fick vi lyssna på en text ur pjäsen Kvällarna med Kerstin, gestaltad av Ann Petrén. En text som skrevs för nästan 20 år sen men som man rad för rad kunde svurit på var skriven igår – där en åldrad Thorvalls erfarenheter av åldringsvården innebar en svidande uppgörelse med vinstintressen och vanvård. Vi fick chansen att ställa några frågor till Ann som du kan läsa här
Snabba frågor till Ann Petrén.

Claes Malmberg dök upp genom en filmad hälsning. Han avslöjade att han röstat på Vänsterpartiet i nästan alla val och att han även i detta val hoppades på en röd seger. Han berättade om sin egen syn på vad som hänt med vår samhälle de senaste åren, om nyliberalisering och nedskärningar. Han hoppades att hans valhälsning skulle göra oss glada, eller annars lite arga – så länge vi fick ny energi. Det fick vi, och valpepp i mängder.

Sen blev det plats på scen för partiets kommunikationsansvarige Ted Bergdahl som berättade om det budskap som ska bära valkampanjen. Det övergripande budskapet är Inte till salu. Det tar sikte både på att vår politik inte tillåter att människor behandlas som varor för att göra vinster på, men också på att vi inte tänker sälja ut vår politik för att få sitta med i regering. Människor är inte till salu, skolungdomar är inte till salu, Jonas Sjöstedt är inte till salu och Vänsterpartiet är inte till salu.

Som kronan på verket kom till sist Behrang Miri upp på scen och ömsom rappade, ömsom sjöng om papperslösa flyktingar, gränser och kampen för allas rätt till ett värdigt liv.