Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen Hammam Al Rabi!

Socialdemokraternas högersväng, samt hållning i migrations- och asylfrågorna fick Hammam Al Rabi att gå med i Vänsterpartiet. Vi säger välkommen till V Umeås nya medlem.

Hur kommer det sig att du gick med i Vänsterpartiet?

– För min del handlade det helt och hållet om ideal. Jag var tidigare lokalpolitiker för Socialdemokraterna. Jag hade kommunuppdrag, satt i arbetarkommunens styrelse i Umeå och var ordförande för en av stans största föreningar. Men till sist gick det inte längre. Jag arbetar som lärare och har dagligen kontakt med ensamkommande barn. För mig är det omöjligt att kombinera det arbetat med att vara aktiv i Socialdemokraterna, som drivit igenom en hårdare asylpolitik för bland annat ensamkommande.
– Sedan handlar det om fördelningspolitik också. Snart är det val igen och S har drivit högerpolitik under hela mandatperioden. Hade det inte varit för att Vänsterpartiet pushat åt vänster i budgetförhandlingarna vet jag inte vart vi hade hamnat.

Men det är ju många vänsterorienterade sossar som stannar i S för att vrida partiet åt vänster. Funkar inte det?

– Hade det varit möjligt att vrida S rätt hade kongressen valt en annan väg i asyl- och migrationsfrågan. På kongressen sitter ombud från hela Sverige och röstar för en migrationspolitik, där man ger Morgan Johansson fritt spelutrymme. Visst, det går att kompromissa, det är en fin egenskap, men någonstans måste du sätta gränsen. När människovärdet står på spel, där går min gräns.

Vilka politiska utmaningar ser du idag?

– Vi är lite i ett vägskäl. 2018 är det val igen och där har både Vänsterpartiet och vänstersossarna en chans att visa vart man vill. Det är inte en naturlag att Vänsterpartiet ska få 6-8 procent i valet. Ser man på vad som händer i Europa, i Spanien, Grekland, Frankrike och Nederländerna, så finns det goda förutsättningar för vänsterpolitik. Men man måste hitta ett sätt att prata med folk. Vänstern är bra på problemformuleringar, men stannar där. Vi måste prata om de ökade klyftorna i samhället, till exempel mellan stad och land. Ibland tror jag att V kan skrämma bort folk. Det är inte inkomstskatt som ska klämma till folk, vi måste börja skatta kapital genom bland annat förmögenhetsskatt, bolagsskatt och arvsskatt.

Har du någon politisk förebild?

Mina förebilder är aktivister, folk som brinner för en sak. Jag tror på både inom- och utomparlamentarisk organisering och att det går att vara båda samtidigt.

Fakta

Familj: En dotter på 3 månader tillsammans med världens bästa sambo

Fritidsintresse: Passionerad i fotboll

Läser: Självbiografier

Ser på: Premier League

Plus: Maya (min dotter)

Minus: Skippar att negga