Hoppa till huvudinnehåll

V-Biskopsgården gör film!

Vad gör man om det stundar två val och det bara finns 180 kronor på det lokala föreningskontot?

Vänsterpartiet i Biskopsgården-Torslanda bestämde sig för att göra film. Först tre till EU-valet och sedan ytterligare tre eller fyra inför riksdagsvalet.

Erik Helgeson, fackligt aktiv hamnarbetare och vänsterpartist som bor i området, berättar:

– I Askim är det många som röstar i valen, men i ekonomiskt fattigare områden som Biskopsgården är valdeltagandet lågt. Samtidigt står det mycket mer på spel för folk i höghusen här än för villaägarna. Därför är det viktigt att motivera fler att ta ställning, även i EU-valet.

– Vi bestämde oss för att försöka knyta ihop EU med de frågor som är aktuella här.

Det var anledningen till att flyktingpolitik, arbetsmarknad och antirasism blev ämnen för de första tre filmerna som lanseras inför EU-valet.

De som medverkar i filmerna bor också i Biskopsgården.

– Det blir inte samma förankring om någon kändis i riksdagshuset i Stockholm ska tala om varför folk ska rösta i Göteborgs förorter.

Så det är enbart lokala förmågor. Förutom speakerrösten, som tillhör Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossanna Dinamarca:

– Hennes syster jobbar här i stadsdelen, så det fanns en försvarlig Biskop-koppling ändå, säger Erik.

Han berättar att en dokumentärfilmare som bor i området, Tomas Haglund, har gjort ett stort jobb, men man i övrigt upptäckt att flesta efterfrågade kunskaperna fanns bland partimedlemmarna och sympatisörer.

Nu är det ett 15-tal som varit involverade, de har skrivit manus, gjort musik, filmat, fixat med ljud och gjort grafik. Var och en har inte behövt lägga ner alltför mycket jobb, men alla har varit en viktig ideell kugge i filmmakandet.

– Jag har mest “piskat på” och skrivit manus, säger Erik och skrattar. Och det är kul, jättekul att göra film. Så man märker ju att man får bromsa. Annars skulle det snart ha blivit en hel filmfestival.

Allt har dock inte varit roligt

– Det har varit mycket oro och sorg här de senaste månaderna med upprepade skottlossningar och dödsfall. Efter all negativ publicitet blir en del skeptiska när man kommer vandrande med kamera och stativ, men när vi förklarat syftet har det varit lugnt.

Erik ser det hela som ett komplement till annat. Precis som det görs lokala flygblad, går det att göra lokal film.

Men föreningen ska även synas i den verkliga verkligheten. I Biskopsgården har Vänsterpartiet arbetat utåtriktat och kontinuerligt sedan förra valet.

– Vi har alltså ett visst förtroende när vi gör ett arrangemang på torget. Folk har sett oss förr, i olika föreningar, boendemobiliseringar eller vid partiaktiviteter. Vi dyker inte upp ur tomma intet, som en del besökare utifrån, bara för att det är val, säger Erik.

Filmerna ska spridas via nätet men också med hjälp av klistermärken som ska sättas på allt valmaterial. Om man fotar av QR-koden på klistermärket med mobilen, kommer man direkt till sidan med filmerna.

– Det blir säkert skitbra – men jag är helt sopig på allt kring teknik, säger Erik.

Lärt sig i praktiken

Överhuvudtaget har filmgänget lärt sig mer och mer. Både om teknik och om spridning. Men det är i praktiken de lärt sig.

– Kanske kan vi göra de kommande filmerna lite snabbare, lite rappare. Och tänka några varv till på hur vi ska få större lokal spridning på dem.

Ett annat tips som Erik har är att ta hjälp av ABF. De har oftast stora resurser och Vänsterpartiet är en av medlemsorganisationerna. Ett av flera sätt kan vara att starta en studiecirkel, då kanske man till och med kan få en cirkelledare som kan film.

– ABF här underströk i alla fall hur gärna de hjälper till, säger Erik Helgeson.

Foto: Daniel Bernmar

Se två av filmerna här:

http://www.youtube.com/watch?v=yKWAjS7pgIY

http://www.youtube.com/watch?v=2noUaEM1PNo

Text: Losita Garcia