Hoppa till huvudinnehåll

Till minnet av Per Jacobson

Per Jacobson, har lämnat oss 81 år gammal.
Närmast sörjande är hustrun Birgitta och sönerna Gabriel och Jacob med familjer.

Per Jacobson föddes i Stockholm, men flyttade till Södertälje och bodde större delen av sitt vuxna liv i Södertälje och Enhörna. Per Jacobson utbildade sig till folkskolelärare. I grundskolan arbetade han som SO-lärare med historia som sitt favoritämne.

Per kom från en högborgerlig miljö, men när han på 1950-talet reste ut i Europa kom han i kontakt med socialismen och blev det röda fåret i sin familj. Väl hemma i Sverige gick han med i Clarté och engagerade sig särskilt i kampen mot svenska atomvapen. När han i slutet av 1960-talet tillfrågades av Vpk om han ville ställa upp och ta en plats i socialnämnden svarade han ja.

Snart var han partimedlem och uppdragen skulle genom åren bli många både i partiet och i landsting och kommun. Han var distriktordförande i Stor-Stockholm några år i slutet av 1970-talet och hans kommunala politiska karriär kröntes med uppdraget som kommunalråd i Södertälje åren 1991 – 1998.

Pers politiska engagemang bottnade i humanistisk tro på människan och på möjligheten att bygga en bättre värld. Han var alltid beredd att lyssna på andra, men när han väl tagit ställning var han också beredd att ta strid för sin ståndpunkt. Per var en mycket viljestark människa.

Som ordförande i Utbildningsnämnd och Kultur o fritidsnämnd engagerade han sig stort bland annat i bildandet av fotbollsgymnasiet i Södertälje och i frågor som rörde kultur med teatergruppen Oktober i fokus. Han blev med tiden även livstids hedersmedlem i Assyriska fotbollsföreningen. För Per var fotboll kultur. När hans favoritlag Assyriska, Hammarby och Norrköping spelade fanns han nästan alltid på läktaren. Även SSK och SBBK hade en stor plats i hans idrottshjärta

Pers intressen var många och breda. Hans stora kulturintresse innefattade både litteratur och musik och han försummade aldrig möjligheten att besiktiga en kyrkobyggnad från både ut- och insidan. Han var en engagerad schackspelare.

I Södertälje blev Per med åren en välkänd och uppskattad profil. Att promenera gågatan fram med Per kunde ta avsevärd tid, eftersom de som vill hälsa och ställa frågor var många. Per hade glimten i ögat, han kunde vara klurig, men satte sig aldrig på några höga hästar. Jämlikheten var självklar, alla skulle behandlas lika.

Tore Claeson
Sait Yildiz
Per Sundgren
Staffan Norberg

Bilden från 2010 visar Per i sin favoritposition: på Södertälje Fotbollsarena, som till stor del var hans skapelse, när Assyriska FF spelar match.