Hoppa till huvudinnehåll

Stoppa prishöjningarna på mat

Matkostnaderna ställer till stora bekymmer för svenska familjer. Det är dags att ta kontroll över priserna.

Svenska matpriser har stigit med 20 procent på ett och halvt år – mer än i grannländerna. Prishöjningarna gröper stora hål i hushållskassorna. Nu måste samhället agera. Vänsterpartiet kräver att regeringen kallar till sig de tre dominerande livsmedelsföretagen för att få kontroll på matpriserna. I praktiken är det dessa tre – Ica, Coop och Axfood – som kontrollerar den svenska marknaden.

Regeringen bör i första hand försöka få till en frivillig överenskommelse med dessa tre för att stoppa prischocken på mat, men samtidigt vara tydlig med att om detta misslyckas kommer staten gå in med lagstiftning för att reglera dagens marknadsmisslyckande.

Matpriserna skenar och hushållen får det allt svårare att få ihop sin ekonomi, samtidigt som matkedjorna gör historiskt höga vinster. Det borde vara omöjligt, men förklaringen är en enkel. Matjättarna har blivit så stora att de satt konkurrensen ur spel. Det är dags att regeringen, i likhet med den franska regeringen, kallar till sig matjättarna och får kontroll på de skenade matpriserna.

Matjättarna är inte tvingade att höja sina priser så mycket som idag. De gör rekordvinster, och har fått stöd av staten för att slippa bära kostnaden för de högre elpriserna. Dessa stödpengar verkar alltså uteslutande gått till högre vinst och inte lägre matpriser. Hushållen har fått bära hela kostnaden i krisen. Det är inte rimligt.

Regeringen måste därför göra som den franska regeringen: kalla till sig de stora aktörerna för att hålla nere matpriserna. Eftersom matmarknaden domineras av endast tre aktörer är det fullt möjligt att föra ett sådant samtal. Exakt vilka varor som ska omfattas eller hur överenskommelsen utformas kan göras på olika sätt, men prioriterat är de basvaror som hushållen inte kan klara sig utan. Regeringen ska i sådana samtal vara tydlig med att om man inte får till en frivillig överenskommelse, kommer reglering genom lagstiftning bli aktuellt för att få bukt med de skenande matpriserna.

Läs en längre bakgrund till Vänsterpartiets krav här.

Hör Nooshi Dadgostar kommentera förslaget i Sveriges Radio här.

Lyssna på podden “Det här snackar vi om idag” där Ali Esbati, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, berättar mer om Vänsterpartiets förslag.