Hoppa till huvudinnehåll

Socialistiskt Forum 2013

Den 23 november är det återigen dags för Socialistiskt Forum i Stockholm. Socialistiskt Forum är Sveriges största forum för vänsterdebatt. Självklart är både Vänsterpartiet och Ung Vänster med även i år. Nedan följer våra programpunkter.

Var: ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm
När: 23 november, kl 10.00-18-00

Läs mer på Socialistiskt forums hemsida: http://www.socialistisktforum.org/Öppnas i nytt fönster


Har välfärden en kärna?
12.30-13.30, Hägersten/Skärholmen-salen

De borgerliga partierna har uttalat att de vill ”värna välfärdens kärna”. Hur förhåller sig detta begrepp till vad som är viktigt i människors vardag? Och hur förhåller sig välfärdens kärna till privatiseringar, utförsäljningar och vinstdrivande bolag? Kom och lyssna på Aron Etzler, Partisekreterare (V), Irene Wennemo, ledarskribent på Dagens Arena, och Nima Sanandaji, samhällsdebattör och författare. Moderator: Ida Gabrielsson.

Deltagare: Aron Etzler, Nima Sanandaji, Irene Wennemo & Ida Gabrielsson.

Arrangör: Vänsterpartiet


Organisera förorten
14:00-15:15, Brännkyrka-rummet

Samtidigt som borgerliga politiker använder förorten som en experimentverkstad för nedskärningar och privatiseringar, kan man också se en organisering som utgår från de som bor i förorten. Miljonprogramsområden beskrivs som problemområden och media är bara intresserade när det brinner bilar. Makten över förorten handlar om kampen om vara liv. Ung Vänster arrangerar under Socialistiskt forum ett panelsamtal om bilden av förorten, förortsorganisering och vänsterns roll i kampen mot nedskärningar och privatiseringar i förorten.

Deltagare: Emine Karakaya från Steetgäris, Alejandro Martinez från Pantrarna för upprustning av förorten och Tove Liljeholm, vice ordförande Ung Vänster.

Arrangör: Ung Vänster


Socialistisk strategi och klimatomställning för 2000-talet
14.45-15-45, Z-salen

Vilka är förutsättningarna för en relevant socialistisk strategi för 2000-talet? Hur har maktförhållanden inom ekonomi, arbetsliv och kultur förändrats? Hur påverkar de ekologiska begränsningarna och kriserna sådana strategier? Vänsterpartiets programkommission och ekologisk-ekonomiska programgrupp lanserar en ny debattbok och anordnar ett panelsamtal om partiets långsiktiga arbete för en modern och ekologiskt hållbar socialistisk strategi.

Medverkande: Daniel Suhonen, Ida Gabrielsson & Ulrika Kärnborg

Arrangör: Vänsterpartiets programkommission och Vänsterpartiets ekologisk-ekonomiska programgrupp


Vänstern och valet
17:00-18:00, Sandlersalen

Efter sju år med borgerlig regering har Sverige förändrats, men samtidigt är det oklart vad ett regeringsskifte skulle innebära för politiska förändringar. Hur ser förutsättningarna ut för att driva vänsterpolitik efter det längsta borgerliga regeringsinnehavet i modern tid? Vad krävs för att vänstern ska vinna valet och arbetarrörelsen återta initiativet? Vilka lärdomar kan man dra från den rödgröna regeringen i Norge? Ung Vänster arrangerar ett panelsamtal om vänstern och framtiden, med inriktning på nästa års val.

Medverkande: Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster, Ali Esbati, verksamhetschef Manifest analyse, Moa Neuman, Handelsanställdas förbund och Jonna Sima, politisk redaktör för Dagens Arena.

Arrangör: Ung Vänster