Hoppa till huvudinnehåll

Riv upp avtalet med Attendo!

Detta är det senaste exemplet på att vinstintresse inte hör ihop med vård och omsorg, säger Jessica Holmqvist, sjuksköterska och Vänsterpartiets första namn på kommunvalslistan i Linköping.

Hon talar om det riskkapitalägda Attendo som struntat i att ge de äldre 1648 promenader och 476 egentimmar. Det avslöjades vid kommunens kontroll av två specifika månader på vårdboendet Åleryd i Linköping.

Nu vill både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna riva upp avtalet med Attendo, medan Alliansen vill avvakta.
I Linköping har Alliansen majoritet och idag ligger 80 procent av äldreomsorgen hos privata företag.

– Idag är det Vänsterpartiet och MP som helt vill ha bort vinstintresset, medan Socialdemokraterna vill minska det till 50 procent, säger Jessica Holmqvist.

Jessica har tidigare arbetat som sjuksköterska på vårdhemmet Åleryd. Då var det i kommunal regi.
Hon berättar:

– Då var det väl bemannat. Det är ett stort boende, som kan ta emot svårt sjuka patienter och vi hade extra resurser för att klara patienter med stora behov. Men där finns även växelboende, korttidsboende och demensplatser, alla varianter. Man var stolt över att jobba på Åleryd, då fanns det en hög kvalitet på omsorgen.

Allianspartierna verkar beredda att låta Attendo vara kvar och bara dela ut ett mindre bötesbelopp. Vad tror du om det?
– Jag tycker det är korkat. När man lägger så låga viten som 20 kronor för en utebliven promenad, så signalerar man tydligt att det lönar sig att strunta i uppgjorda avtal. Vitet borde minst 500 kr, större än kostnaden för en anställd per timme.

Attendo säger att en del av promenaderna ägt rum, men att personalen inte har skrivit upp dem?
– Det är väldigt bekymmersamt när dokumentationen brister. Omsorgspersonalen ska enligt socialtjänstlagen dokumentera omsorgen, exempelvis just promenader och duschning. Attendo har också slängt tidigare signeringingslistor, så ingen vet hur omsorgen skötts tidigare, jämfört med de här båda månaderna.

Attendo skyller också på tjänstemännen som utfört kontrollerna. Vad säger du om det?
– Tjänstemännen verkar göra ett jättebra jobb. Jag tycker att det är tråkigt att vi behöver en sådan kontrollapparat, men just i det här fallet är jag glad att de finns. Annars vet vi inte hur många promenader som skulle gått förlorade framöver.

Vad händer med äldreomsorgen i Linköping om Alliansen sitter kvar?
– Då tror jag ingenting kommer att hända. Då kommer vi att ha nästan all vår äldreomsorg hos privata utförare och omsorgen kommer att drivas av vinstintressen istället för omsorgsincitament, säger Jessica. Moderaterna hävdade under en debatt i lokalradion i tisdags att det inte finns en koppling mellan kvalitet och bemanning, det vänder vi oss kraftigt emot i Vänsterpartiet. Vi ser tvärtom en tydlig koppling.
– Exempelvis är det alldeles för lite nattpersonal. Det vet vi eftersom alla larm loggas. I genomsnitt får varje anställd som jobbar på natten på Åleryd ett larm var tredje minut. Man kan alltså tydligt se att det inte finns någon tid för personalen att hålla någon i handen direkt.

Hur vill Vänsterpartiet i Linköping att äldreomsorgen drivs efter valet?
– Vi vill att kommunen går in och tar över omsorgen. På sikt ser vi också gärna andra ideella, icke-vinstdrivna aktörer. Gärna valmöjlighet, men inte på bekostnad av kvalitet, säger hon.

Hur kan omsorgen bli bättre?
– Jag skulle vilja ha en omsorg som är mycket bättre bemannad och där de äldre kan styra över sin vardag mycket mer. Bort från institution till mer öppenhet och livskvalitet.
– En bättre grundbemanning är en absolut förutsättning för att få kvalitet, säger Jessica Holmqvist.

Text: Losita Garcia

Fakta Attendo:
Attendo AB omsatte i fjol 8,5 miljarder kronor, och har ökat sin vinst med 32 procent mellan 2011 och 2013 till 738 miljoner kronor.
Attendo AB ägs av Luxemburgbaserade bolaget Augustus International SRAL som i sin tur till 77 procent ägs av riskkapitalfonden IK 2004 med säte i Jersey, som drivs av riskkapitalbolaget IK Investment partners, grundat av miljardären Björn Savén.
Källor: Attendos årsredovisningar och Bolagsverket.

Bolagstopp regeringens rådgivare
Henrik Borelius är delägare och koncernchef i Attendo AB. Tidigare var han vd och koncernchef, är nu styrelseledamot i koncernen.
Mellan 2010-2012 satt han som regeringens rådgivare i Välfärdsutvecklingsrådet, för att “förbättra förutsättningarna för valfrihet, mångfald och tillgänglighet inom hälso- och sjukvården, handikapp- och äldreomsorgen, apoteksmarknaden och hushållsnära tjänster genom ökat entreprenörskap och innovativt företagande”.

Rörelsevinsten för 2012 var på över 400 miljoner kronor. I dag finns man på ett stort antal orter runt om i landet och företaget ansvarar för tusentals äldre.

Aftonbladets tidigare granskningar har bland annat visat att ett av företagets dotterbolag gjort stora vinster – men inte betalat någon bolagsskatt.
Och att anställda har uppmanats att ljuga om personaltätheten.
Källa: Aftonbladet