Hoppa till huvudinnehåll

Richard Jomshof måste avgå

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern gör ett gemensamt försök att avsätta Richard Jomshof (SD) från posten som ordförande i justitieutskottet.


Kampen mot alla former av rasism måste föras på många olika plan. Det är akut, när man ser hur Sverige idag ser ut. Inte minst uppenbart är det att hot, hat och hets mot muslimer måste bemötas. Solidariteten mellan människor oavsett ursprung, tro eller hudfärg måste stärkas, och vi är övertygade om att det kan, och att det ska, göras med en bevarad yttrandefrihet. En av uppgifterna är att när så låter sig göras markera när personer i offentlig ställning gör sig skyldiga till att sprida fördomar och rasism.

Richard Jomshof har sedan länge uppmärksammats för sin negativa inställning mot invandrade i allmänhet och mot muslimer i synnerhet. Detta har inte minskat sedan han utsågs till ordförande i Justitieutskottet förra hösten utan tvärtom ökat i både frekvens och hätskhet i olika uttalanden och meddelanden i såväl press som i sociala medier. Att han med den historiken ska leda ett av de tyngsta utskotten i riksdagen är helt enkelt orimligt.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har därför beslutat att på sammanträdet med justitieutskottet den 31 augusti tillsammans kräva en omröstning om Jomshofs ställning som ordförande i utskottet.

–Eftersom Ulf Kristersson inte hanterar situationen kommer vi i V, S, C och MP att agera. På nästa sammanträde med justitieutskottet den 31 augusti kommer vi kräva en omröstning om Jomshofs ställning som ordförande. Vi hoppas att det finns ledamöter från regeringspartierna som också ser att det är en ohållbar situation, säger Gudrun Nordborg, Vänsterpartiets ledamot i justitieutskottet.

Se pressträffen i efterhand på Socialdemokraternas Youtubekanal:

Stärk oppositionen – ge en gåva till Vänsterpartiet