Hoppa till huvudinnehåll

Åkesson och Kristersson skär ned i sjukvården, skolan och äldreomsorgen

Regeringen och SD:s nedskärningslinje ger bara en tredjedel av vad välfärden behöver för att hålla ställningarna i ett redan pressat läge.

– Vi har råd med en bra välfärd. Ändå närmar vi oss en välfärdskollaps, säger Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterpartiet.

Vi befinner oss i en ekonomisk kris. Mat-och boendekostnaderna skenar och välfärden är i ett enormt behov av resurser.

I det läget väljer regeringen och SD att lägga en nedskärningsbudget.

Det här är ett aktivt och tydligt val av regeringen och Sverigedemokraterna. De har valt att prioritera RUT-bidrag och skattesänkningar för de som tjänar mest, istället för undersköterskor och lärare, säger Ali Esbati.

SKR säger att det samlade underskottet för kommuner och regioner väntas uppgå till 28 miljarder nästa år. Regeringen lägger ungefär en tredjedel av det i sin budget.

De lämnar välfärden i sticket. Det här påverkar allt. Hur länge vi får vänta på vård. Om eleverna lär sig i skolan. Om det finns någon där som kan trösta våra barn på förskolan. Men vi är ett rikt land. Vi har råd med en bra välfärd. Det vi inte har råd med är den här regeringen, säger Ali Esbati.

Hushållen kämpar för att ha råd med höga matpriser, elräkningar och andra priser som skjutit i höjden. Men regeringen fortsätter i sin blinda marknadstro och vägrar föra en politik för sänkta matpriser, elpriser och andra nödvändiga utgifter.

Regeringen och SDs budget innebär också att klimatpolitiken fortsätter backa. Utsläppen ökar trots den akuta klimatkrisen och i budgeten gör regeringen öppet bedömningen att de kommer missa klimatmålen.

– Regeringens budget är ett klimathot, säger Ali Esbati.

Se pressträffen med Ali Esbati här…

Stärk oppositionen – ge en gåva till Vänsterpartiet