Hoppa till huvudinnehåll

Rädda Vårbyspelen

Många barn och ungdomar i Vårby Gård saknar sysselsättningar under sommarlovet. Deras föräldrar har inte råd att låta familjen åka på semesterresa eller låta barnen delta i läger och annat som är avgiftsbelagt.

Det är därför lätt för ungdomar att hamna i olämpligt sällskap där brott och droger ingår. Åtta somrar i följd har Teater Slava producerat ett gatuteaterprojekt som har samlat ett 30-tal barn som skådespelare varje år i Vårby Gård. Därtill kommer den publik som de har spelat för samt andra barn och ungdomar som deltagit i träningen. Projektet är även känt utomlands. Istället för sysslolöshet har ungdomarna fått vara med och skapa en teaterföreställning. Projektet har finansierats av Huge, vars VD nu har beslutat att skära ner sponsorstödet så mycket att det antagligen inte kommer att fortsätta. Detta har väckt stor förstämning i Vårby Gård.

Vi vädjar till VD för Huge att ompröva sitt beslut. Teaterverksamheten betyder mycket för barn och ungdomar i Vårby Gård och bidrar till att göra området tryggare. Om Huges stöd ändå uteblir måste kommunen ställa upp och garantera att Vårbyspelen kan få fortsätta. Istället för att lägga ner verksamheten borde teaterprojektet utvidgas och spridas till fler kommundelar.

Britt Björneke (V-ledamot i Huges styrelse)
Elisabeth Ulin Karlsson (V, ersättare kommunfullmäktige och boende i Vårby Gård)
Gertie Lux (V-ledamot i Kultur- och fritidsnämnden)