Hoppa till huvudinnehåll

Rädda sjukvården

Statsminister Ulf Kristersson gav i lördags ett löfte om att regeringen och SD ska lägga en budget som innebär att man inte säger upp anställda i sjukvården. Det kräver ett tillskott på 15 miljarder från staten till regionerna. Vänsterpartiet föreslår nu en extra ändringsbudget om dessa 15 miljarder.

Vi utgår från att statsministern håller sitt löfte till de anställda i vården och hela svenska folket. Därför föreslår vi en extra ändringsbudget med de 15 miljarder kronor som det kostar att stoppa uppsägningarna i sjukvården. Men det är bråttom. Runtom i landet planeras nu uppsägningar och ska Kristersson kunna hålla sitt vårdlöfte måste pengarna komma omgående, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet lägger nu fram ett utskottsinitiativ i finansutskottet om en extra ändringsbudget för att stoppa uppsägningarna i vården. Vårdkrisen kräver nationell samling. Därför uppmanar Vänsterpartiet statsministern att kalla till partiledarsamtal om detta. Målsättningen är att kunna ge snabbehandling i riksdagen så att pengarna hinner komma ut i tid.

Det är mycket välkommet att regeringen till slut erkänner att vårdkrisen är ett nationellt ansvar. Men det räcker inte att pengarna kommer senare, för det är nu uppsägningarna sker. Jag utgår från att alla partier tar ansvar och att Kristersson håller sitt vårdlöfte. Han måste ge konkret besked, säger Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets bedömning är att för att undvika uppsägningar i sjukvården krävs ett ökat statsfinansiellt stöd till regionerna med 15 miljarder kronor. Detta baseras sig på regionernas prognoser med ett avdrag för de verksamheter som inte täcks av vårdlöftet.

Medborgarna förväntar sig att regeringen stoppar nedskärningarna i sjukvården. Vården var väljarnas allra viktigaste fråga i valet, så det är den fråga både jag och Ulf Kristersson är valda på, säger Nooshi Dadgostar.

Se pressträffen