Hoppa till huvudinnehåll

Nu kommer de tillbaka

2006 lämnade Trosaföreningen Vänsterpartiet och startade Trosaradikalerna. Det var i efterdyningarna av de politiska motsättningar som då fanns inom partiet. Nu kommer de tillbaka. Och det känns både välkommet och roligt, säger Gerty Fexler Höjer, ordförande i Trosaradikalerna.

Varför tar ni steget tillbaka?

– Vi har ju följt utvecklingen inom partet och distriktet under åren. Valet av Jonas Sjöstedt kändes som ett steg mot öppenhet. Han är inte bara ett bra personval, utan också en väldigt kunnig person på många olika områden.

–Det är också en bra tidpunkt, eftersom det är två år till nästa val. Vi hinner informera våra väljare om vad vi vill göra som Vänsterpartiet i Trosa och de hinner fundera på om de vill rösta på oss. Så det är flera pusselbitar som har fallit på plats just nu.

Gerty säger att hon inte ångrar att de lämnade Vänsterpartiet. De var eniga om att lämna och de är eniga om att gå tillbaka. Och alla medlemmarna finns kvar.

– Det har varit en spännande resa att jobba i Trosaradikalerna, det har varit mycket lärorikt, förklarar hon.

–Vi har också fått stöd i två mandatperioder och inte fallit bort som många lokala partier gör. Och vi har hela tiden fört en vänsterpolitik.

Det som varit begränsande med Trosaradikalerna är att de bara kunnat jobba med kommunala frågor. I landstings- och riksfrågor har de inte kunnat göra någonting.

Den 23 augusti besökte Jonas Sjöstedt Trosa, det var studiebesök, kultur och diskussioner under en hel dag. Till ett öppet möte kom 60 personer, vilket är väldigt mycket för ”det blåa” Trosa, enligt Gerty. Tio personer ansökte där på stående fot om medlemskap i den kommande Vänsterpartiföreningen.

Hur ser du få framtiden för Vänsterpartiet i Trosa?

–Vi har varit bra profilerade på barn och ungdomsfrågor, nu vill vi även fördjupa oss i äldreomsorgen. Men vi kommer också att ta tag i bostadsbyggandet och den nya ostlänken. Det ska bli spännande att jobba med större frågor igen, säger Gerty Fexler Höjer.

Losita Garcia