Hoppa till huvudinnehåll

Nooshi Dadgostar: Pressa matjättarna att sänka sina priser

Vad gör regeringen och Sverigedemokraterna när matjättarna chockar familjer med allt högre priser på basvaror som smör, mjölk och tomater? Svaret är ingenting, konstaterar Nooshi Dadgostar i en debattartikel i Aftonbladet den 8/3.

Vänsterpartiet föreslår att regeringen kallar in de tre matjättarna Ica, Coop och Axfood, som gjorde stora vinster på den svenska matmarknaden både före och under krisen. Syftet är att få till ett avtal om rimliga matpriser och skulle det inte gå via förhandling måste staten lagstifta.
Sverige har inte en fungerande fri marknad för mat och andra dagligvaror och därför kan de tre matjättarna sätta priserna betydligt högre än vad de hade kunnat göra i andra länder. Samma trio storbolag dominerar även grossistledet.

Nu måste politiken ta ansvar. Att passivt bara se på när matpriserna skenar är inte något alternativ. Det är vd:arna för Ica, Coop och Axfood som har makten över de svenska matpriserna och de kommer få plats runt bordet. Deras prishöjningar måste stoppas, skriver Nooshi Dadgostar i Aftonbladet.

Läs hela debattartikeln här.