Hoppa till huvudinnehåll

Nabila Abdul Fattah till Vänsterpartiet

Nabila Abdul Fattah berättar att hon har haft kontakt med partiet tidigare, i Göteborg där hon var aktiv som rappare. Då träffade hon på vänsterpartister i samband med antirasistiska demonstrationer. Men då tänkte hon inte alls på att gå med i partiet.
Senare utbildade hon sig till socialpedagog. Hon arbetar också som krönikör, tidigare i Metro, numera i ETC och i kommande RÖTT.

Idag bor hon i Sätra med sina två barn, Malaika och Dunya tillsammans med sin man Mohammed. Även han rappare i gruppen Mohammed Ali. De delar på föräldraledigheten, så under intervjun stojar barnen med i bakgrunden och Nabila pratar engelska med dem.
– Vi pratar både engelska och arabiska med barnen, berättar Nabila, men ibland känner jag att mina arabiskakunskaper inte räcker till och då blir det enklare med engelskan. Mohammeds pappa är amerikan och hans mamma från Kenya, och han känner samma sak för sin swahili…

I Alby var Nabila en av initiativtagarna till kampanjen: Alby är inte till salu. Det samlade hyresgäster som var emot att kommunala hyreslägenheter skulle säljas ut – och dessutom till en värd som inte alls uppfyllde kommunen egna krav.
– Det enda partiet som stödde oss var Vänsterpartiet, säger Nabila. Vi fick låna deras lokal, de pratade för oss i kommunfullmäktige, de samlade in namn, de var med överhuvud taget.

– Sedan deltog Jonas Sjöstedt på en av de stora demonstrationerna. Jag tror det är sällsynt att en partiledare gör det. Men han tog sig tiden att delta och det tycker jag var fint.

– Vänsterpartiet ställde upp för oss hela vägen och därför tyckte jag att det var dags för mig att ge något tillbaka. Så nu är jag medlem i lokalföreningen Skärholmen.

Andra frågor som hon tycker är viktigt att partiet driver är antirasismen. Och hon är feminist.
Torsdagen den 14 november rullade partiet igång den nya feministiska vågen med en presskonferens på Teater Tribunalen. Jag ber därför Nabila hälsa något till Sveriges alla feminister.

– Oh, my god, säger hon och funderar en stund.
– Fortsätt kämpa! Gå inte på myten att Sverige är ett jämställt land, hälsar hon sedan.

Losita Garcia