Hoppa till huvudinnehåll

Moderat vill ha ett tystare Vänsterparti

– Jag tycker att det är lite sorgligt när landstingsstyrelsen ordförande börjar tala om att ett parti lägger för mycket motioner. Det är absurt. Jag tycker att jag lägger motioner när det behövs läggas motioner, säger Inga Jonasson, gruppledare.

Vänsterpartiet är de absolut mest aktiva motionärerna i Jönköpings läns landsting, där de flesta ledamöter från andra partier bara skrivit en eller två motioner sedan 2006. Oftast får inte oppositionen igenom sina förslag, men det är ett sätt att driva frågorna politiskt och skapa opinion.

Som representant för Vänsterpartiets landstingsgrupp står Inga Jonasson bakom motionerna. Det har exempelvis handlat om att satsa på undersköterskorna, göra det möjligt för funktionshindrade att få jobb, ta fram program för hur man ska handla om en patient blivit utsatt för våld av anhörig och att man inrättar en funktion dit så kallade visselblåsare kan anmäla missförhållanden utan att riskera straff.
Motioner som, enligt Inga Jonasson, har stöd lokalt. Möjligen är det detta som fått den moderate ordföranden i landstingsstyrelsen, Håkan Jansson, att gå i taket.
Nu anklagar han Inga Jonasson för att skriva “för många” motioner.

Och när Inga Jonasson känner oro för att administrationskostnaderna ökar genom det “fria vårdvalet”, så svarar han så här i Nyheterna P4Jönköping:
– Det är ju hennes önsketänkande att allt som främjar den enskilda människan är åt helvete.
Han menar också att det kostar att utreda Vänsterpartiets motioner. Därför borde Inga Jonasson “vaktat sin tunga något”.

Vid senaste landstingsfullmäktige kallade han Inga Jonassons alla förslag för dumheter, men fick då burop och protester emot sig från många fullmäktigeledamöter.

Så här kommenterar en läsare det hela på TV4s webb:
”I fullmäktigelandstinget finns det enligt listan ett skrämmande antal ledamöter som sedan 2006 bara presterat en enda motion. 


2. Det är helt naturligt att ett partis gruppledare står med på de flesta av partiets motioner – inget fel i det.


3. Om man använder förklenande ordval och svordomar för att bemöta sina politiska motståndares argument så är det ett tecken på egen svaghet. Man brukar ju tala om att när argumenten tryter så kommer knytnävarna fram.”

Men Inga Jonasson tänker inte sluta skriva och är kritisk till Håkan Janssons utspel:
– Jag tycker att det är lite sorgligt när landstingsstyrelsen ordförande börjar tala om att ett parti lägger för mycket motioner. Det är absurt. Jag tycker att jag lägger motioner när det behövs läggas motioner.

Det är ingen du ångrar?
– Absolut inte.

[email protected]
Källa: TV 4 Jönköping