Hoppa till huvudinnehåll

Människor är ovärderliga

I Bjuv hade partiföreningen nästan somnat in när Emil Lord dök upp.

Ja, egentligen hade han funnits där mest hela tiden, men i ett annat parti.

Emil Lord är uppväxt i Billesholm som ligger i Bjuvs kommun. Han bort i ett hus tillsammans med sin fru, barnen Tuva och Theo, två kattor och den engelska bulldoggen Doris.

I samhället bor också mor, svärmor och hela släkten.

–Jag är uppväxt här och har gått i skola här och det har min fru också, så jag lär inte komma härifrån! Men det gör inget, säger han, för jag trivs jättebra!

Han är 34 år och industrimekaniker på Ecophon. Det jobbar 350 stycken på företaget och Emil underhåller och reparerar maskiner.

– Jag trivs bra, det är varierande, företaget går bra och satsar.

Emil är med i IF Metall och sitter i styrelsen som sekreterare och skyddsombud. Grundlönen ligger på närmare 25 000 men sedan tillkommer skifttillägg.

– Vi har tre skift. Men vi har delat upp det så att några jobbar ständig natt. Det är mindre slitsamt för kroppen än att ständigt byta tider.

Nu har Emil Lord också engagerat sig politiskt i Vänsterpartiet, fast det var en lite krokig väg dit.

– Startskottet var en järnvägsstation som alltid legat i Billesholm. Det fanns rykten om att det skulle rivas. Jag har alltid varit intresserad av historia och tyckte det var synd på en så fin byggnad, så jag startade en namninsamling för att den skulle bevaras. Jag föreslog att det skulle kunna bli en fritidsgård eller kulturhus.

Emil anslöt sig också till Socialdemokraterna, som medlem i If Metall var det naturligt, förklarar Emil.

Nästa steg på vägen var en barnverksamhet som Bjuvs församling höll i och som fungerade som en öppen förskola.

– Den var omtyckt, även jag själv och våra egna barn har gått där.

Men så kom rykten att tjänsterna skulle dras ner och de flesta drabbade var kvinnor, de skulle inte längre klara att försörja sig. Vi var många föräldrar som protesterade.

– Det var socialdemokraterna som styrde även här och jag började tycka att de inte följde sin egen ideologi.

Men Emil gav inte upp. Han valdes in i Barn- och ungdomsnämnden för Socialdemokraterna och fick insyn i hur det står till i skolan.

– Man fattade beslut som helt enkelt drabbade människor. Lärare som inte var behöriga skulle sparkas ut. Jag tyckte att de kanske kunde få utbildning istället. Sedan skulle man dra ner på elevassistenterna som hjälper till med att ge stöd och hjälp i skolan. Också de skulle mista sin anställning.

– Det handlade bara om pengar, ingen känsla för att att det handlade om människor med barn och föräldrar som blir oroliga när närstående hamnar i arbetslöshet, säger han engagerat.

– Människor är ovärderliga, säger han.

Emil skrev ihop olika förslag för hur kommunen skulle kunna hjälpa de anställda att behålla sin tjänst eller utbilda sig till något annat. Men det fanns inget intresse för det.

Pricken över i var fritidsgårdarna, säger Emil. De skulle tas bort och istället skulle det bli en “virtuell fritidsgård” på nätet som skulle tipsa om vilka aktiviteter som var på gång i andra befintliga lokaler. De anställda som varit där i alla år skulle få gå. Ungdomarna strejkade.

– Jag sa att jag var helt på deras sida och inte beredd att fatta något beslut utan att först ha en dialog med ungdomarna.

– Efter det blev jag inkallad av Socialdemokraternas ordförande. Jag förstod att jag blivit alltför obekväm.

Emil kände nu att han stångats nog, han kunde inte göra något mer inom sitt gamla parti.

– Men när jag pratar med folk i kommunen, så håller de med mig. Så där har man fått stöd!

Istället tog han kontakt med Vänsterpartiets ombudsman i Skåne och det kändes jättebra, säger Emil.

– Nu känner jag mig äntligen hemma.

Och det har betytt nystart för Vänsterpartiets förening i Bjuv.

– Vi är inte många, men har ändå fördubblat oss, berättar Emil. Och vi är ganska unga, mellan 30 och 40 år. Nu håller vi att förbereda oss inför valet, det ska bli jätteroligt!

Vinster i välfärden ligger i topp för Emil.

– Alla är överens om att det är förargligt att några gör vinster på vår välfärd och att pengarna försvinner iväg till annat.

Jämställdhet är också viktigt, tycker Emil.

– Bjuvs kommun har tagit beslut om rätt till heltid, men det är dåligt genomfört. Så det är en fråga som vi kommer att jobba med.

Tror du vänstern kommer att gå framåt i Bjuv?

Ja, jag är optimist. Det kommer att gå jättebra! Vi är de enda som är tydliga och står fast vid våra principer.