Hoppa till huvudinnehåll

Malmö fick 157 nya medlemmar förra året – här är receptet

– Det viktigaste är att vi kontaktar alla nya medlemmar personligen samma vecka som de går med, säger Patrik Strand, politisk sekreterare för V Malmö.

– På så vis har vi fått in många nya i arbete. Malmö fick 157 nya medlemmar förra året och var vid årsskiftet 637 betalande vänsterpartister,

Och sedan årsskiftet har Malmö fått ett 40-tal nya medlemmar. Nästan en om dagen, eller mer än en medlem varannan dag. Hur man än räknar så är det roliga siffror för avdelningen att titta på.

Organisation och studier är därför något Malmö lagt ner mycket krut på, säger Patrik Strand.

– I höstas hade vi till exempel en kampanj under tre veckor, då ett tiotal medlemmar per dag satt och ringde runt till ungefär tusen medlemmar och sympatisörer. Sammanlagt var det ett femtiotal som hjälpte till att ringa.

– Vi vet att man måste snabbt sätta medlemmarna i arbete, säger Patrik Strand, om inget händer faller de annars bort efter ett tag. Det är alltså steg två.

För att den nya medlemmen ska hamna rätt har partiavdelningen gjort en enkät som de ber alla medlemmar att fylla i, detta kan göras även direkt på nätet.

På så sätt får de veta hur mycket den nya medlemmen kan vara aktiv, spannet är från “mycket” till enbart stödmedlem. Men de får också fylla i specialkunskaper och vad de helst vill arbeta med.

När partiavdelningen sedan ska göra något, alltifrån en omfattande kampanj till att baka bullar, så vet de vem som kan och vill.

Och det finns mycket att göra i Malmö. Det finns många olika arbetsgrupper som man kan delta i, men också studieverksamhet.

En vardag i månaden hålls kurs för nya medlemmar.

Det ordnas grundcirklar i partiets politik, med fyra träffar. En nyhet är också kursen Vänsterpartiet – så funkar det.

– Det som varit extra roligt med våra kurser är att även folk som inte alls är medlemmar dykt upp, men sedan blivit medlemmar på plats, säger Patrik.

Inför valet kommer nya och gamla medlemmar också att kunna delta i valkurser om EU och inför riksdagsvalet. Där ska de som vill delta i det utåtriktade arbetet kunna förbereda sig.

– Idag är vi dubbelt så stora som för två-tre år sedan och det beror säkert mycket på att vi har en medlemsgrupp som arbetat särskilt med detta, säger Patrik Strand.

Text: Losita Garcia

Mer tips kan du få här:

Vänsterpartiet Malmö
[email protected]
040-96 64 67