Hoppa till huvudinnehåll

Lär känna några ombud på kongressen

Vi passade på att ställa ett par frågor till några av ombuden när de anlände till kongressen.

Ingela Brink Gullin, Älvsborg

Ingela är på sin första kongress som ombud men var med som åhörare på den förra partikongressen.

– Hur känns det att vara här?

Jättespännande! Det känns som ett äventyr – möjligheten att få träffa andra vänsterpartister och att se alla samlade såhär tror jag kommer att ge en kick inför arbetet framöver.

– Vad ser du mest fram emot under kongressen?

Alla debatter och diskussioner. Partistyrelsen har gjort ett bra jobb med sina förslag så det ska bli intressant att se en diskussion om formuleringarna och ordvalen i dem. Jag själv står bakom partistyrelsens förslag, men tycker ändå det ska bli spännande att höra debatterna. T.ex. ordet omsorg, hur ser vi på det?

– Ditt bästa kongressminne?

Att vara åhörare när Jonas blev vald. Det var underbart att få vara med om både engagemanget i diskussionen innan och glädjen efteråt när allt var klart. Den enighet som partiet visade både för linjen och för sin nya partiledare.

Erik Blohmé, 25 – Storstockholm.

Erik är på sin första partikongress men han har varit på två Ung Vänsterkongresser tidigare.

– Hur känns det att vara här?

Det känns roligt, att få träffa kamrater och likasinnade. Särskilt kul eftersom det känns som att det går bra just nu och då är det spännande att befinna sig i sammanhang med andra partister och prata bara om partiet.

– Vad ser du mest fram emot under kongressen?

Kongressfesten! –Inte för att kongressen kommer vara tråkig men festen verkar bli riktigt bra. Jag ser också fram emot debatten om högskoleutbildningens roll. Det är väldigt bra att partiet fördjupar sin kunskap om högskoleutbildningen – det är både viktigt och aktuellt i och med hoten om att privatisera högskoleväsendet. Vi behöver en tydlig hållning i frågan.

– Ditt bästa kongressminne?

Det måste bli när jag var med på min första Ung Vänsterkonferens. Jag fördjupade mina kunskaper om ideologi och partiet väldigt mycket. Man lär sig mycket på varje kongress.

Seluah Alsaati, Storstockholm

Seluah Alsaati är kongressombud och ordförande i Vänsterparitet Storstockholm. Detta är hennes första kongress som ombud.

– Hur känns det?
Det känns fantastiskt bra!

– Vad ser du fram emot på kongressen?
Att vi ska fatta beslut om ett väldigt bra kongressuttalande inför riksdagsvalet där det finns en bra balans mellan omtanke om varandra och ett rättviseperspektiv. Det ska också bli roligt att följa debatten, träffa alla härliga människor och ta pulsen på Vänsterpartiet.

– Är det något du är nervös för?
Jag är lite nervös inför min välkomsthälsning till kongressen. Jag vill representera mitt fantastiska distrikt på bästa sätt!

Gin Hajo, Gävleborg

Gin Hajo är ombud från Gävleborg. Detta är hennes tredje kongress.

– Hur känns det att vara på kongress?
Det känns otroligt spännande eftersom det är valår! Kongressen känns som startskottet på valrörelsen.

– Vad ser du mest fram emot på kongressen?
Att partiet ska ta bra uttalande inför både riksdags- och EU-valet. Ett bra kongressuttalande ska kunna nå många människor

– Vilket är ditt bästa kongressminne?
Jag har många bra minnen! Kanske är det bästa den gemenskap man känner med andra vänsterpartister när man träffas för kongress.