Nyheter

Jonas Sjöstedt kommenterar LAS-förhandlingarna

Efter att LAS-förhandlingarna mellan parterna bröt samman i natt kommenterade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt under torsdagen partiets syn på frågan.

– Vi beklagar att parterna inte kom överens. Vi hade gärna sett att parterna gjorde upp. Det är så det ska gå till på svensk arbetsmarknad, det är det som är den svenska modellen. Vi tror också att det hade kunnat bli mycket bättre än utredningen, sa Jonas Sjöstedt på en pressträff.

Jonas Sjöstedt menade att regeringen har ansvar för att förhandlingarna bröt samman.

– För oss är det väldigt tydligt; parterna, framför allt fackföreningsrörelsen har förhandlat under hot. Det har gjort det omöjligt att komma överens med en arbetsgivarsida som räknar med att kunna köra över fackföreningsrörelsen i riksdagen om den inte får som den vill i förhandlingsrummet.

– Ansvaret för att den svenska modellen nu svajar är Stefan Löfvens och regeringens, sa han.

Om inte partierna kommer överens hotar regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna med lagstiftning byggd på den utredning som kom i somras. Vänsterpartiet menar att det skulle förändra samhället för lång tid framöver.

– Den här frågan handlar om vilket sorts samhälle Sverige ska vara. De vägval som görs nu kommer att påverka de flesta svenskar och hela den svenska arbetsmarknaden under många år framöver. Det handlar om det ska finnas en grundläggande möjlighet för löntagarna att se till att uppsägningar inte sker i godtycke, sa Jonas Sjöstedt.

– När jag jobbade på Volvo lastvagnar i Umeå gick konjunkturen ner. Det klart att folk fick gå, men fackföreningen kunde gå in och se till att de som hade några år kvar till pensionen fick gå med hedern i behåll och schysst pension och så fick några unga stanna istället. Det är så det går till på svensk arbetsmarknad, det är det utredningen vill slå sönder, sa Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har hela tiden angett anställningstryggheten som en röd linje, slår regeringen sönder den kan Stefan Löfven inte sitta kvar som statsminister. Under pressträffen förtydligade Jonas Sjöstedt partiets krav. Han sa bland annat att Stefan Löfven måste tydliggöra att utredningens förslag inte kommer att läggas fram som lagförslag och att om det läggs att annat förslag ska det inte finnas den brist på balans som återfinns i utredningens förslag. Partiet menar också att det även i fortsättningen måste finnas saklig grund vid uppsägningar och att turordningsreglerna inte får urholkas på ett sätt som sätter anställningstryggheten som dessa värnar ur spel.

Se hela pressträffen här på Vänsterpartiets Facebooksida.