Hoppa till huvudinnehåll

Intervju med Linda Snecker om kongressuttalandet, EU-valet

En av punkterna under Vänsterpartiets kongress den 10-12 januari skulle vara att behandla ett kongressuttalande angående EU-valet. På grund av tidsbrist valde kongressen att skjuta fram beslutet och att ge partistyrelsen rätt att behandla och fatta besluta i frågan. Kongressuttalandet kommer att antas på partistyrelsemötet 7-9 februari. För att få insyn i hur partistyrelsen tänker så kommer här en intervju med Linda Snecker, ledamot i partistyrelsen.

Hej Linda. Kan du berätta lite kort om bakgrunden till kongressuttalandet?

Hej! Det kan jag absolut. Vi ser idag ett Europa i kris. Arbetslöshet, fattigdom, en sjukvård som havererar och människor som inte kan försörja sina familjer. Krisen slår hårt på alla men drabbar kvinnor och män på olika sätt. Vi ser att i krisens spår urholkar välfärden och omsorgen, familjekonservativa åsikter stärks och främlingsfientligheten växer. Och framför allt är det kvinnorna som tar den största smällen. Det är med den bakgrunden kongressuttalandet är skrivet.

Varför ställer Vänsterpartiet upp i EU-valet om vi vill lämna unionen?

Vårt långsiktiga mål är att Sverige ska lämna EU. Till dess ställer vi upp i valet till EU-parlamentet för att aktivt arbeta med att förändra EU i grunden. Tillsammans med andra vänsterkrafter ska vi se till att sociala och demokratiska rättigheter överordnas kapitalets frihet.

Vänsterpartiet vill ha ett solidariskt samarbete över hela Europa. Det har vi inte idag. Istället för internationell solidaritet bygger EU murar. Istället för att stärka kvinnors rättigheter och frihet så ökar lönegapen och rätten till sin egen kropp är på väg att försvinna. Då är det viktigt med EU-kritiska röster i parlamentet.

Det är helt enkelt farligt med ja-sägare i Bryssel. Vi vet precis vad som sker om dem sitter på makten. Då röstar EU-parlamentet med Moderaterna i spetsen nej till säkra aborter, preventivmedel, HBTQ-personers rätt till sin sexualitet och kvinnors rätt till sin egen kropp. Privatiseringarna kommer att öka och detsamma kommer att gälla maktkoncentration och militarisering. Vänsterpartiet har ett stort och viktigt arbete att göra i EU-parlamentet.

Kan du nämna några andra viktiga delar i uttalandet?

En radikal och hållbar miljöpolitik med ekologiska omställningar, det är inte ord som studsar på Bryssels heltäckningsmattor särskilt ofta.

Det behovs mer feminism i EU också, det är något som är säkert. Men feminismen och kvinnors rättigheter kommer inte med ja-sägare, kvinnors rättigheter kan bara lyftas av oss feminister. Vi som vet vad det innebär när välfärden privatiseras, när bankernas finanser är viktigare än skola och barnomsorg, vi vet vad som händer när girighet är viktigare än människor.

Det är ju ett ganska kort uttalande, behöver det inte vara mer omfattande?

Det tåls att upprepa att kongressuttalandet inte är en strategi, en handlingsplan eller ett storslaget dokument som ska analysera hur EU skulle fungera om Vänsterpartiet fick bestämma. Vi är säkra och tydliga i vår analys, och vårt behov är nu ett tydligt och kortfattat uttalande.

Som avslutning på intervjun, vad skulle du vilja säga till läsarna?

Vänsterpartiet skickar inga ja-sägare till Bryssel. Vi skickar feminister!