Hoppa till huvudinnehåll

Halvtid i Degerfors

Degerfors vann med 2-1.

Mer än stål och fotboll är kommunens valspråk. Och mer kan ju till exempel vara att det är Vänsterpartiet som styr i kommunen.

Nu är det halvtid i mandatperioden och Vänsterpartiets tidning Degerforsaren redovisar i 20 punkter vad partiet lovat och vad de utfört, vad som är på G och vad som återstår.
Hela den imponerande listan, klippt ur Degerforsaren:

1. Inget gymnasium i Folkets Hus
Vänsterns valseger räddade Folkets Hus från en säker död och kommunens ekonomi från den katastrof ett helt onödigt gymnasiebygge hade inneburit.

2. Degerfors Energi kvar i gemensamt ägande
Utan vänstersegern i valet hade med all sannolikhet vårt energibolag i dag varit en del av Kemab i Karlskoga.

3. Stationen ska ligga kvar på Bruket
Ytterligare en av dessa stolliga (S)-planer som kunde begravas i och med valresultatet.

4. Billiga bostäder år ungdomen
I dag hyr 29 gymnasieelever ettor av Degerforsbyggen med 60 procents rabatt. Priset är sänkt från 3 787 kronor till 1 615 kronor. Elva personer under 27 år hyr tvåor till priset av en etta. Dessutom finns sedan 2012 en möjlighet till rabatterat boende i Svartå och Åtorp för alla oavsett ålder. Nyinflyttade får bo gratis i två månader och får dessutom 25 procents rabatt i ytterligare tio månader.

5. Dags att göra verklighet av Ungdomens hus
Vi har fritidgård i Stora Vallaskolan och ungdomscafé i gamla Apoteket. Den verksamheten måste utvärderas tillsammans med ungdomarna. Här återstår en hel del att göra.

6. Föreningarnas nolltaxa kvar
Japp.

7. Cykelväg till Karlskoga
Äntligen har vi fått Trafikverket att ta de nödvändiga besluten. Om cykelvägen blir klar i år eller 2014 är i skrivande stund dock oklart.

8. Alla skolor kvar.
Den hotade skolan i Svartå är kvar. Precis som vi lovade. Vi stoppade också nedläggningen av Strömtorpsskolan.

9. Kraftigt förbättrad grundskola
När vänstern tog över var kritiken mot kvalitén i kommunens skolor stark. Skolinspektionen krävde åtgärder på en mängd punkter. Vid årsskiftet 2012-13 ansåg skolinspektionen att samtliga punkter var avklarade. Andelen niondeklassare som fått behörighet att läsa vidare på ett nationellt gymnasieprogram har ökat kraftigt.

10. Utveckla Stora Valla
Vid en valseger skulle vänstern omgående ta beslut om att anlägga en konstgräsplan. Innan valet hävdade de andra partierna att detta inte var någon valfråga, utan något som alla stod bakom. Naturligtvis var det tomt prat. När kommunfullmäktige väl tog beslutet om en konstgräsplan var det bara (V) som röstade för.
Nu går utvecklingen av Valla vidare. Utan vänstern vid rodret skulle vi aldrig kunna uppfylla fotbollsförbundets krav för elitfotboll från och med nästa års säsong.

11. Bättre kommunikationer till Karlskoga
Vänsterpartiets plan var att ansöka om bidrag till en försöksverksamhet med avgiftsfri kollektivtrafik mellan orterna. Detta förutsatte dock regeringsskifte, vilket inte blev av.
Det är inte kommunen som ”äger” kollektivtrafikfrågan. Degerfors kan bara vara med och påverka. Vi har uppvaktat Karlskoga kommun för att få med oss de i ett försök med nolltaxa mellan orterna. Tyvärr har intresset varit svalt.

12. Fler jobb kräver lokaler
Vi har sålt av kommunala lokaler till näringsidkare som velat starta nya verksamheter och vi har planerat för ett nytt industriområde, där nya intressenter vill etablera sig, efter vägen mellan Degerfors och Karlskoga. Det arbetet fortsätter.

13. Verka för en ny regionalpolitik
Degerforsvänstern efterlyser en statlig regionalpolitik värd namnet. Vi har genom ett flertal initiativ försökt föra upp frågan på den politiska dagordningen. Bland annat genom att ha tagit initiativet till och dragit igång den årliga Bergslagsträffen. Det här är dock ett långsiktigt arbete som kommer ta många år att genomföra.

14. Bättre vägunderhåll
Året 2010, när (S) fortfarande hade makten, lade kommunen 300 000 kronor på vägunderhållet. I år kommer vi lägga 1,4 miljoner. Vägunderhållet har alltså förbättrats väsentligt, men skulle egentligen behöva förbättras ytterligare.

15. Öppnare kommun med Vänsterpartiet
Det är i dag lättare än någonsin för alla medborgare att ta del av kommunala handlingar, bland annat genom en utveckling av internettjänsterna. Kommunen använder i dag öppen källkod där det är möjligt, vilket gör oss mindre beroende av storföretagen inom mjukvaruområdet.

16. Brandstationen kvar i Degerfors
Tankarna på att slå ihop brandstationerna i Degerfors och Karlskoga har definitivt stoppas. Den nuvarande brandstationen är inte längre ur arbetssynpunkt möjlig att ha kvar. Pengar finns avsatta för antingen byggandet av en ny eller en totalrenovering av den gamla.

17. Bro över Möckeln – nej tack!
Degerfors och Karlskoga kommuners gemensamma översiktplan, som var under utarbetande när (V) tog makten, innehöll en del tveksamheter. Inte minst miljömässigt. Vänsterpartiet lovade att vid en valseger stoppa planerna på att E18 skulle dras om och gå via en bro över Möckeln. Så gjordes också, vilket fick till följd att Karlskoga valde att dra sig ur arbetet med den gemensamma översiktsplanen.

18. Flexiblare äldrevård med Falumodellen
Vänsterpartiet lovade att i kommunal regi öka valfriheten inom äldrevården med den så kallade Falumodellen. Den går ut på att större hänsyn tas till vårdagarnas egna önskemål. En försöksverksamhet är nu igång startar nu i vår.

19. Finskspråkig äldreomsorg
Vänsterpartiet lovade verka för att kommunens finskpråkiga äldre ska få vård av finsktalande personal. Behovet har, hittills, visat sig mindre än vad omsorgen räknat med. Målsättningen har alltså klarats. Beredskap finns också för att förstärka en finskspråkig äldreomsorg om behoven ökar de närmaste åren.

20. Personalen gör jobbet!
Personalens kunskaper och erfarenheter måste tas till vara när kommunens verksamheter organiseras. Vårt löfte var att omfördela resurser från toppen till basverksamheten genom att platta ut organisationen. Flera steg i den riktningen har tagits, till exempel genom att inte tillsätta en ny kommunchef när den tidigare slutade. Det här är dock en attitydfråga som ständigt måste hållas aktuell. Något slutdatum går inte att sätta.”

Fakta: Vänsterpartiet har 20 platser. Övriga mandat fördelas så här: Socialdemokraterna har 12, Moderaterna 3 och Centern 2. FP, KD, MP och SD har varsin plats, men SD har ingen representant.
V har ett samarbete med MP.

Bild: Patrik Hamberg
Bildtext: Degerfors IF spelar i Superettan 2013. (Personerna på bilden har inget med texten att göra.)