Hoppa till huvudinnehåll

Håkan Svenneling: Nu lyfter vi landsbygden

Hej Håkan Svenneling, hur kommer det att märkas att Vänsterpartiet har fått sin första landsbygdspolitiska talesperson?
– Det kommer att märkas genom att vi kommer att lyfta de landsbygdspolitiska frågorna och vikten av en landsbygdspolitisk utveckling betydligt oftare.

Vad är det i din bakgrund och erfarenhet som gör just dig särskilt lämplig på den här posten?
– Jag har ju jobbat med landsbygdspolitiska frågor i 7 år i Värmland, bland annat var jag chef för ett EU-stöd som heter ”Leader”, så jag vet numera en hel del om de strategier och prioriteringar som behövs för att lyfta landsbygden.

Så vad är den viktigaste insikten som du bär med dig från det arbetet?
– Det är att marknaden inte alls kan lösa landsbygdens problematik. Landsbygden kan inte komma in styckevis eller mot slutet i beslutsprocesserna, och inte bli åtkastade några kortsiktiga småförslag och småpengar, utan vad som krävs är långsiktiga spelregler och en helhetssyn.

Den viktigaste landsbygdsfrågan som du kommer att driva, vilken är det?
– Jag kommer att arbeta för att vi ska ha likvärdiga levnadsvillkor i hela landet och likvärdig service, både offentlig och privat.

Imorgon, tisdag, har du en interpellationsdebatt i riksdagen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). En av de frågor du ställer till honom är hur han ska kunna lyfta landsbygdsfrågorna utan ett eget departement. Varför ställer du den frågan?
– Det är för att jag oroar mig för att landsbygdsdepartementet har inordnats under näringsdepartementet. Jag kan inte säga nu om det är bra eller dåligt, men det finns stora förhoppningar på att landsbygdsfrågorna ska bli tagna på allvar nu, och den här organisatoriska förändringen väcker mina farhågor.
– Jag vill göra klart för landsbygdsministern att Vänsterpartiet har ögonen på honom och de här frågorna.

Du kommer att vara en blåslampa på landsbygdsministern?
– Vänsterpartiet bevakar att det verkligen ska bli ett slut på centerns ”marknaden löser allt” – politik för landsbygden, för det gör den inte.
– Vi vill byta politik och ha ett helt annat aktivt ansvarstagande från statens sida.