Hoppa till huvudinnehåll

Förbättra villkoren för flyktingar från Ukraina

Vänsterpartiet vill se ett förbättrat mottagande av flyktingar från Ukraina. Vi menar att de bör få samma trygghet och förutsättningar att komma in i samhället som den som fått asyl enligt en vanlig asylansökan.

Till följd av Rysslands brutala invasion av Ukraina har nästan åtta miljoner människor flytt landet. Av dem har närmare fem miljoner människor fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Närmare 50 000 personer har kommit till Sverige.

Den som har uppehållstillstånd i Sverige har rätt att folkbokföras här. Det gäller dock inte om man kommit från Ukraina enligt reglerna i massflyktsdirektivet. Som folkbokförd får man ett personnummer och bättre tillgång till sjukvård, Svenska för invandrare och etableringsersättning. Det skulle ge betydligt bättre förutsättningar för flyktingar från Ukraina att känna trygghet i en extremt svår situation. Vetskapen om att anhöriga har det bra i Sverige stärker också Ukrainas försvarsförmåga.

Vänsterpartiet vill nu att riksdagens socialförsäkringsutskott ställer sig bakom att de som flytt kriget i Ukraina och fått skydd enligt massflyktsdirektivet ska få folkbokföras här, och att Sverige, som ordförandeland i EU, verkar för att EU ger ett mer långsiktigt skydd för de som flyr kriget i Ukraina.

Vänsterpartiet driver fortfarande på för att såväl asylsökande i allmänhet som de ukrainska flyktingarna bör ges bättre levnadsvillkor, högre dagersättning och förutsättningar till en meningsfull sysselsättning.

Läs gärna mer om vår flyktingpolitik här.

I Sydsvenskan den 8 januari skrev tre av våra företrädaren en debattartikel med rubriken “Stöd till ukrainska flyktingar är också stöd till Ukraina”