Hoppa till huvudinnehåll

Folkmordet i Palestina

Uttalande av Vänsterpartiets 45:e kongress, 2024-05-10

Situationen i Gaza är katastrofal. Israels bomber har fallit i över sju månader. Hittills har omkring 35 000 palestinier dödats och de som överlevt tvingas leva med allvarliga skador eller med sorgen över förlorade vänner och familjemedlemmar. Den olagliga blockaden mot Gaza hindrar grundläggande förnödenheter som el, vatten, mediciner och mat att nå de behövande. Svälten i Gaza pågår samtidigt som nödhjälp hindras av Israel. De nyligen upptäckta massgravarna har fått FN att reagera med bestörtning. Kropparna uppges visa tecken på tortyr och avrättning och en del kan ha begravts levande. Flera av dem är barn. Samtidigt har våldet och dödandet på Västbanken eskalerat och hundratals människor har mördats av bosättare och soldater. Israel förbereder nu för en markoffensiv i Rafah och har uppmanat civila att lämna staden. Men i Gaza finns ingenstans att ta vägen.

Runt om i världen protesterar människor mot Israels brutala krigföring. Demonstrationer, universitetsprotester, generalstrejker och solidaritetsmarscher är bara några exempel på hur människor visar sitt stöd för ett fritt Palestina och ett slut på attackerna mot Gazas befolkning. Människor samlas i frustration över att världens makthavare inte gör någonting för att få ett slut på mördandet av civila. Vaga uttalanden samtidigt som man stöttar Israel med pengar och vapen visar ett hyckleri utan motstycke. Den svenska regeringen har inte ens förmått ställa sig bakom ett permanent eldupphör. De dubbla måttstockarna är tydliga. Pratet om mänskliga rättigheter tycks inte omfatta alla.

Omvärlden måste sätta press på Israel. Vapenhandel och militära samarbeten måste få ett slut. Netanyahu måste ställas inför rätta och alla krigsbrott måste utredas. Det brutala våldet på Västbanken måste stoppas. Länder som Sverige kan inte blunda för Israels pågående brott. Att Israels medverkan i Eurovision Song Contest inte stoppades är ett svek mot den palestinska befolkningen och mot alla oss som står upp för den internationella solidariteten. Vänsterpartiet deltar i helgens protester mot Israels medverkan under parollen ja till folkfest, nej till folkmord.

För Vänsterpartiet är det klart och tydligt – palestinska liv är lika mycket värda som alla våra andras. Gazas barn har rätt till ett liv fritt från bomber. Nu måste alla åtgärder vidtas för att stoppa folkmordet. För en varaktig fred måste Israels folkrättsvidriga ockupation upphöra och palestinierna tillåtas att leva i fred och frihet.

Vänsterpartiet kräver

  • Ett omedelbart och permanent eldupphör i Gaza
  • Att sanktioner och andra åtgärder mot Israel införs
  • Att en internationell arresteringsorder på Benjamin Netanyahu utfärdas
  • En internationell kraftsamling mot ockupationen och för att erkänna Palestina i FN