Hoppa till huvudinnehåll

Det ryska angreppet på Ukraina är fullständigt oacceptabelt

I dag står vi alla upp för Ukrainas självständighet. Människors rätt att leva i fred och trygghet är ovillkorlig, och varje lands möjlighet att självt få styra över sin framtid måste försvaras. Den här sortens stormaktsaggression är ett flagrant brott mot de principer om fred, avspänning och internationellt samarbete som vi som parti står för.

Vänsterpartiet välkomnar därför ytterligare sanktioner mot Ryssland, och inte minst beslutet att stoppa öppnandet av gasledningen Nordstream 2. Det europeiska beroendet av rysk fossilgas för energiförsörjning har redan skadat våra möjligheter att agera kraftfullt mot Ryssland, och ju förr detta kan avvecklas desto bättre.

Krig drabbar alltid civila i första hand. Sverige måste nu prioritera hjälpa alla som behöver vår hjälp och bidra till att avvärja en humanitär katastrof. En långsiktig och varaktig fred och avspänning kan bara uppnås genom internationella samarbetsorgan som FN och OSSE. Det är där Sverige kan göra en insats, genom att driva på för diplomatiska lösningar och ett omedelbart trupptillbakadragande, även i dagens oerhört svåra läge.

Varken ett svenskt närmande till kärnvapenalliansen NATO eller svensk vapenexport till krigförande länder kommer att bidra till en fredligare värld.

Här kan du läsa vår partiledare Nooshi Dadgostars inlägg i på Twitter, Instagram och Facebook.