Hoppa till huvudinnehåll

“Det räcker inte att fika, Svantesson”

Foto: Agnes Stuber

Vi misstänker tyvärr att regeringen inte menar allvar med att kalla till sig matjättarna, skriver Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i en debattartikel i Expressen 17/3.

Medan vinsterna växer hos de tre matjättarna Ica, Coop och Axfood, som själva växt så att de satt konkurrensen ur spel, vet inte förtvivlade familjer hur de ska få pengarna att räcka till både bröd och blöjor.

Vänsterpartiet har därför krävt att regeringen kallar till sig matjättarna och får till en överenskommelse. Regeringen svarade först att det inte behövdes, men kovänder. Det är bra, även om de bara gör det på grund av brett folkligt missnöje, skriver Nooshi Dadgostar och Ali Esbati, som framför tydliga krav som regeringen måste få till stånd.

-Ett skriftligt avtal om att matjättarna aktivt ska hålla tillbaka priserna på baslivsmedel som är nödvändiga för alla familjer.
-Tydliga mål för hur mycket matjättarna ska bidra med för att pressa matpriserna.
-Möjligt att räkna på om de följt sin del av uppgörelsen.
-Blir det ingen överenskommelse så behövs lagstiftning.

Svenska hushåll och barnfamiljer är inte betjänta av att matjättarna och regeringen bara dricker kaffe ihop. De är intresserade av att själva ha råd med kaffet, betonar Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i Expressen.

Läs hela debattartikeln här.