Hoppa till huvudinnehåll

Cecilia Röjder, en av tusen nya medlemmar

Vänsterpartiet fick tusen nya medlemmar kring valdagen. Cecilia Röjder, förskollärare, 59 år, och boende i Hammarö utanför Karlstad, är en av de nya.

Det var när Löfven stängde ute Vänsterpartiet från regeringen som Cecilia bestämde sig. Då tyckte hon att det fick vara nog.
– Det är kränkande, det kallas ju det röd-gröna blocket. Nu har de istället vänt sig högerut, till dom som var med och genomförde nedskärningarna. Då blir det ju borgerlig politik i alla fall, säger hon.

– Vänsterpartiet måste bli starkare, anser Cecilia, medlemskapet var också menat som en markering.
Hon blir glad när hon får höra att det inte bara var hon själv som tänkte så, utan cirka 999 till.
– Jag tror det kommer att jäsa i leden, eftersom folk verkligen vill ha en förändring, säger hon.

Cecilia Röjder har arbetat som förskollärare sedan 1977.
– Det har förändrats väldigt mycket, säger hon. Det är väldigt många fler barn i grupperna överlag, färre personal och fler arbetsuppgifter.
När hon var ung röstade hon på socialdemokraterna men sen gick hon över till Vänsterpartiet.
– Det stämmer mest med mina ideal, säger hon. Och hon hoppas att det ändå ska bli en förändring av samhället apropå valutgången.

– Jag är förvånad över analyserna som Moderaterna kommit med. De har inga insikter i att det är alla nedskärningar de gjort i välfärden som gör att de förlorat regeringsmakten, utan det är en massa andra förklaringar. Men när man ser hur det hela tiden försämras för sjuka, gamla och behövande, så är det inte så konstigt.

– De flesta jag pratar med vill ju ha en förändring. Och nu blev det rött styre här i Hammarö där jag bor och jag tror att det även kommer att bli det i Karlstad. Där är jag inte helt säker på siffrorna.

Cecilia bor tillsammans med sin man Thomas, och ett fosterbarn sedan fem år tillbaka, en kurdisk flicka som heter Nazrin och som nu är 16 år. Dessutom finns det två utflugna barn i familjen.

SDs framgångar är väldigt dystert, anser Cecilia.
– Men det går inte att tiga ihjäl en fråga. Många uppfattar att det bara är SD som diskuterar invandringen och när de etablerade partierna aldrig pratar om det så ger man dem ju ju fritt spelrum för sina förvrängda idéer. Det är mycket bättre att prata om eventuella problem och presentera vettiga lösningar. Om tio-tjugo procent upplever att det är ett problem så behöver de ju få höra alternativa lösningar.

Vad händer framöver, tror du?
– Jag tror att folk vaknar till lite grann, det går inte bara att rulla tummarna. Vill man ha en förändring så får man göra något åt det Inte tro att någon annan gör det. I alla fall inte tro att Löfven gör det, säger hon och skrattar lite.
Hon berättar att hennes systerdotter är sjuksköterska och aktiv i Vänsterpartiet.
– Jag tror att Vänsterpartiet i Karlstad jobbar mycket med sjukvården och välfärden överhuvudtaget, säger hon.

Om Cecilia själv ska kunna bli en aktiv vänsterpartist är tveksamt. Nazrin är blind och har en lätt utvecklingsstörning.
– Dessutom är min mamma gammal, 97 år, och behöver mer hjälp än förr. Jag får väl vänta tills jag själv blir pensionär, säger Cecilia med ett skratt.