Hoppa till huvudinnehåll

Boxning och rullstolsrally

Trots att det handlar om villkoren för våra liv, så kan politik ibland uppfattas som lite torrt och tråkigt.

En del av Vänsterpartiets medlemmar och föreningar har tagit tag i den biten och försökt jobba på ett annat sätt. Eller som i Linda Sneckers fall, vänsterpartist från Norrköping, kanske snarare jabba.

Inledningen till tre debatter med FP gjordes nämligen i kampsportsklubben Primate Lounges lokaler i Norrköping. Det gav bra publicitet i både Norrköpings tidningar och Folkbladet, berättar Linda Snecker. Och mediaintresset hängde sedan med till den verkliga debatten som inte handlade om varken en rak vänster eller högerkrok, utan vinster i välfärden, skolan samt jämställdhet och feminism.

Nästa debatt är på ett café i Linköping där respektive parti har med sig sina landstingspolitiker i ringhörnan.

På andra håll har man istället satsat på feministiska stadsvandringar, där man berättat om kvinnornas ofta bortglömda eller skymda historia, (Växjö). I Värmland har man lyft fram kvinnorna i en kampanj kallad Kvinnokraft i Värmland. Men Vänsterpartiet anordnar även ett rullstolsrally mot andra politiker i Karlstad, för att lyfta funktionshindrades frågor och vegetarisk lunch anordnas också på torget för att markera att V som enda parti vill ha en vegetarisk dag i skolan. Håkan Svenneling, riksdagskandidat för Vänsterpartiet Värmland, ställer också (mindre vegetariskt) upp i en mjölkdrickartävling som LRF kallat alla partier till.

– Om jag vinner, så kan det visa på vår starka koppling till svenskt jordbruk, säger han lite skämtsamt.

I Stockholm har Vänsterkockarna bjudit på vegetariska hamburgare vid valstugorna, och samtidigt pratat om klimat och miljö. Gott och populärt.

I Malmö har man köpt in cyklar, som kan transportera valmaterial men även kaffe. De trampas nu ut till olika gårdar för att träffa väljarna på plats. De boende i kvarteret blir informerade innan, så att de är beredda när ”Kaffe&Politik” rullar in.

I slutspurten kommer föreningen också att hänga upp tusentals ”hotelldörrsskyltar”, inte med texten ”Stör ej” men väl uppmaningar till folket i Malmö att rösta på Vänsterpartiet.

I Gävleborg vill man uppmuntra väljarna att lära sig mer om Vänsterpartiets politik med hjälp av lottdragning. Väljare får svara på fyra enkla frågor om vår allmänna politik och har sedan möjlighet att vinna presentkort. Summorna är tagna ur Vänsterpartiets budget: Första pris är höjningen V vill ha i studiestödets bidragsdel; 650 kr, andra pris är skattesänkningen i snitt för arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga m.fl; 500 kronor och tredje pris motsvarar den borttagna patientavgiften som V vill genomföra i Gävleborg; 200 kr. Ett handfast sätt att lära sig mer även om budgeten.

Även i Karlskrona har man fallit för lotter, där är själva Vänsterpartiets Valplattform en lottsedel.

– Vi vill visa att Vänsterpartiets hela politik är en vinst, hälsar partiföreningen i Karlskrona.