Hoppa till huvudinnehåll

Albyberget försvarar sin allmännytta

500 demonstrerade onsdagen den 12 juni på Albyberget mot att 1300 hyresrätter ska säljas ut. Från ett stort antal fönster och balkonger hängde röda handdukar och banderoller för att visa sitt stöd. Den finaste demonstrationen jag varit på, säger Nooshi Dadgostar, vänsterpartist i Botkyrkabyggens styrelse.

Bakgrunden är att S och MP för ett år sedan började driva på för en utförsäljning, trots att de gemensamt uttalat sig mot försäljning av hyresrätter före valet. Och det valet, 2010, ledde till att S, V och MP gemensamt styr i kommunen.
Anledningen till att man nu vill sälja ut är dunkelt, menar Nooshi Dadgostar. De andra partierna anger kostnader för upprustning, men utförsäljningen skulle betyda väldigt lite i sammanhanget.

Snarare riskerar hyresgästerna att åka på stora hyreshöjningar. Köparen har ingen sparad bostadsfond att luta sig mot, tvärtom måste han investera mycket i själva köpet. Företaget är dessutom nystartat och han har ingen erfarenhet av fastighetsförvaltning.

– Köparen uppfyller knappt ett enda av de krav som kommunalfullmäktige själva ställt upp. Han vill inte heller skriva på att han ser ägandet som långsiktigt, säger hon.

Motståndet i Botkyrka är stort mot försäljningen. Hyresgästföreningen skickade tidigt ut en enkät till alla hyresgäster i Botkyrkabyggen, med en fråga om de var för eller emot en utförsäljning. 94 procent av de svarande var emot.
Föreningen Alby är inte till salu har också arbetat med en namninsamling för att kräva en folkomröstning.

– Tyvärr har det varit svårt att administrera den, det är ju frivilliga krafter, och vid sammanräkningen underkändes namn av olika skäl. Men resultatet av Hyresgästföreningens enkät borde ju räcka, säger Nooshi. Alla partier vet att det egentligen inte finns stöd för den här utförsäljningen.

– Och det är synd att Socialdemokraterna inte kan gå med på en folkomröstning av prestigeskäl, för en del av de andra partierna verkar ha ändrat sig.

– Vi i Vänsterpartiet kommer att kräva folkomröstning på kommunalfullmäktiges möte den 26 juni.
Blir det inte så, kommer tyvärr 1300 hyresrätter att säljas ut. Med tanke på situationen i hela Stockholm, där allmännyttan blir allt mindre, tycker jag att det är dåligt och skamligt.

– Och att de säljs till en person som inte har erfarenhet av fastighetsförvaltning eller fastigheter är obegripligt.
Nooshi hoppas på stor uppslutning från de boende på kommunfullmäktigemötet den 26 juni.

I förgrunden syns Nooshi Dadgostar på demonstrationen.

Text Losita Garcia
Foto: Örjan Rhode