Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Gedin

Vem är du?
Det var klassklyftorna som gjorde att jag engagerade mig politiskt när jag var 15 år. Anledningen till att jag läste juridik var för att jag förstod att det är bra att kunna reglerna om man vill ändra det som är fel. Jag har aldrig ångrat mitt politiska engagemang för jag har sett att politiskt engagemang gör skillnad på riktigt. Som när Vänsterpartiet i riksdagen stoppade marknadshyrorna, när jag som kommunalråd fick upp lönerna i kvinnodominerade yrken i Malmö eller som när den europeiska vänstern i EU-parlamentet fick igenom kravet på omedelbar och permanent vapenvila i Gaza.

Vad är det viktigaste i EU-valet?
Att vi löser klimatkrisen är en ödesfråga. Det är och måste vara huvudprioritet. Och det hänger samman med andra frågor kopplade till vår framtid, frågor där skillnaden mellan höger och vänster är tydlig. Det är viktigt att klimatpolitiken leder till ökad jämlikhet och att jobben som skapas är meningsfulla och villkoren bra. Om vi ska få en rättvis klimatomställning och ett slut på utnyttjandet av arbetstagare krävs fler vänsterpartister i EU-parlamentet.

Vad vill du göra i EU-parlamentet?
Jag vill komma åt systemfelen. EU sätter hela tiden företagens behov av vinst före behovet av klimatomställning, trygga jobb och bra levnadsvillkor för oss alla. Därför har vi höga elpriser, en sönderprivatiserad järnväg och arbetsplatsolyckor. Tillsammans med folkrörelser, fackförbund och föreningar, vill jag jobba för att förändra reglerna.

Fakta

Bakgrund: Har en juristexamen med inriktning på EU-rätt. Har jobbat som förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen, varit kommunalråd i Malmö och biträdande partisekreterare.
Familj: Bor i Malmö med sambon Patrik, har barnen Sixten och Emil och en röd katt som heter Sonny.
Det gör jag helst när jag är ledig: Hänger med min familj.
Politisk förebild: Malin Björk