Jonas i media

Jonas Sjöstedt höll jultal om klimat och ojämlikhet

När Jonas Sjöstedt idag höll sitt jultal fokuserade han på klimatet och ojämlikheten.

– Vi i vänstern kommer aldrig att vara nöjda så länge som människor delas in i klasser och deras livs längd och livsvillkor bestäms utifrån det. Vi vill att människor ska lyfta sig tillsammans, en stor gemensam klassresa. Det är därför vi pratar så mycket om jämlikhet och att de rika måste bidra mer, sa han bland annat.

Han pekade också ut fossilbolagen som de stora bovarna när det kommer till klimatförändringarna. De unga står för hoppet.

– I årtionden har forskarna varnat för att klimatet förändrats. För det mesta för döva öron. Trots larmrapporter har vuxenvärlden hellre kört på som vanligt än att ta in den situation vi står inför. Smältande isar och höjda havsnivåer som riskerar att dränka hela länder har ignorerats. Stormar, översvämningar och torka som orsakar katastrofer och där människor dör har nog inget att göra med utsläppen har man sagt. Inte heller värmeböljorna som aldrig tar slut och de skogsbränder som följer i dess spår. Fossilbolagen har kört på. Desinformation och lobbypengar har gett dem effektiva dimridåer. Och det mesta har fortsatt som vanligt-

– Vi som velat få till något annat har varit i underläge. Men så är det inte längre. För snart två veckor sedan gick en halv miljon människor ut på gatorna i Madrid i en mäktig demonstration för klimatet. Det hade aldrig hänt om inte unga runt om i världen satt ner foten. Det hade inte hänt om de inte ryckt bort vuxenvärldens kollektiva skygglappar och krävt att de måste ta sitt ansvar, sa han.

Se hela talet på Facebook här.
Läs hela talet här.